Καρκίνος στο πάγκρεας: Ο “σιωπηλός δολοφόνος” – Γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστεί

  • Γιάννα Σουλάκη
καρκίνος στο πάγκρεας
Ο καρκίνος στο πάγκρεας, ο οποίος οδήγησε στον θάνατο τον Σουηδό προπονητή Σβεν Γκόραν Έρικσον, ανήκει στους πιο επιθετικούς καρκίνους.

Μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, έχασε τη ζωή του σήμερα (26/08/24) σε ηλικία 76 ετών.

Ήταν ο άνθρωπος που βλέποντας το τέλος να πλησιάζει πριν από λίγες ημέρες, αποχαιρέτισε τα εγκόσμια με μια ανατριχιαστική ανάρτηση, η οποία κατέληγε στη φράση “Φροντίστε τον εαυτό σας, φροντίστε τη ζωή σας και ζήστε την. Αντίο!”

Και πράγματι. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, από τον οποίο έπασχε ο εμβληματικός προπονητής, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε λίγους μόνο μήνες εάν δεν εντοπιστεί άμεσα.

Ο Σ. Γκ. Έρικσον διαγνώστηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο από τη νόσο και κατέληξε μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Ο “σιωπηλός δολοφόνος”

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Σπάνια ανιχνεύεται στα αρχικά του στάδια όταν και είναι πιο θεραπεύσιμος. Κι αυτό γιατί στην αρχή μπορεί να μην υπάρχουν πολλές (ή και καθόλου) ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συχνά τον περιγράφουν ως «σιωπηλό δολοφόνο».

Συχνά, μάλιστα, δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο αφότου εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Εάν και εφόσον εντοπιστεί πάντως, οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από την έκταση του καρκίνου κι αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών.

Καρκίνος του παγκρέατος: Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος συχνά δεν εμφανίζονται μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση, αυτά μπορεί να είναι:

  • Κοιλιακός πόνος που “ακτινοβολεί” στην πλάτη
  • Απώλεια όρεξης ή ακούσια απώλεια βάρους
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού τμήματος των ματιών (ίκτερος)
  • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Νέα διάγνωση διαβήτη ή υπάρχοντος διαβήτη που καθίσταται πιο δύσκολο να ελεγχθεί
  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Θρόμβοι αίματος
  • Κούραση

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε ανεξήγητα συμπτώματα που σας ανησυχούν. Πολλές άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, οπότε ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για αυτές τις καταστάσεις καθώς και για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Τέλος, η επιστήμη δεν έχει ακόμη καταλήξει στο τι προκαλεί τον καρκίνο του παγκρέατος. Οι γιατροί έχουν εντοπίσει ορισμένους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτού του τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της κληρονομικής γονιδιακής μετάλλαξης.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

Φωτογραφία: iStock