Iatropedia

Καρκίνος του μαστού: Επαναστατική ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα στην πρόληψη και τη θεραπεία

Unrecognizable female gynocologist looking at a patients mammogram at the hospital

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς μπορούν να διατηρήσουν ιστό από τον μαστό έξω από το σώμα για τη δοκιμή πιθανών θεραπειών

Μια επαναστατική ανακάλυψη, που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, έκαναν επιστήμονες, ανακαλύπτοντας πώς μπορούν να διατηρήσουν ιστό από τον μαστό έξω από το σώμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Prevent Breast Cancer, διαπίστωσε πως ο ιστός μπορεί να διατηρηθεί σε ειδικό διάλυμα γέλης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για κάθε ασθενή.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο διατηρημένος ιστός του μαστού διατήρησε τη δομή, τους τύπους κυττάρων και την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε μια σειρά φαρμάκων με τον ίδιο τρόπο όπως ο φυσιολογικός ιστός του μαστού.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia, θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, χωρίς την ανάγκη δοκιμών σε ζώα.

Σύμφωνα με την Δρ Hannah Harrison, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δοκιμάσουν τα καταλληλότερα φάρμακα σε ζωντανούς ιστούς για τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές μείωσης του κινδύνου για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού – για παράδειγμα, εκείνες με σημαντικό οικογενειακό ιστορικό ή που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA [του καρκίνου του μαστού]», ανέφερε.

«Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα τα φάρμακα για όλες τις γυναίκες. Αυτή η νέα προσέγγιση σημαίνει ότι μπορούμε να αρχίσουμε να καθορίζουμε ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν για ποιες γυναίκες μετρώντας τον αντίκτυπό τους στον ζωντανό ιστό», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν να πάρουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για το δικό τους γενετικό προφίλ».

Η Harrison και η ομάδα της κατάφεραν να διατηρήσουν βιώσιμο τον ιστό του μαστού έξω από το σώμα για σχετικά μεγάλες περιόδους.

«Δοκιμάζοντας διαφορετικές φόρμουλες υδρογέλης μπορέσαμε να βρούμε μια λύση που διατηρεί τον ανθρώπινο ιστό του μαστού για τουλάχιστον μία εβδομάδα – και συχνά ακόμη περισσότερο», ανέφερε.

«Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλύτερα φάρμακα τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου και μπορούμε να εξετάσουμε πώς παράγοντες όπως η πυκνότητα του μαστού – που γνωρίζουμε ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού – αντιδρούν σε συγκεκριμένες ορμόνες ή χημικές ουσίες για να δούμε αν αυτό έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη καρκίνου», επισήμανε, τονίζοντας ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει πραγματικά τα δεδομένα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέλι: Τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και πότε δεν είναι ασφαλές

Τι να φάτε, τι να αποφύγετε πριν πέσετε για ύπνο

Φάρμακα για αδυνάτισμα: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για παράλυση του στομάχου