Καρκίνος του μαστού: Γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο σε εκ βαθέων εξομολογήσεις
Γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού, θα μοιραστούν την εμπειρία τους μέσα από βιωματικούς διαλόγους που θα έχουν με διακεκριμένους ιατρούς στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα «Καρκίνος του Μαστού: Άλματα Ζωής μέσα από διαλόγους», που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στη Θεσσαλονίκης, στις 6 – 7 Οκτωβρίου 2023 και συγκεκριμένα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΚΕ.Δ.Ε.Α, του ΑΠΘ.
Θέματα όπως: η διαχείριση και η ανακοίνωση των δυσάρεστων νέων, η μετάσταση, η σεξουαλικότητα, η πλαστική αποκατάσταση, η διαχείριση των ρόλων από τη μαμά που αρρωσταίνει, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα περιέχουν οι διάλογοί τους.
Κύριος στόχος της διημερίδας είναι να προσεγγίσει την ανθρώπινη πλευρά της νόσου, μία πλευρά που μόνο οι ασθενείς και οι ιατροί τους γνωρίζουν.
Χαρακτηρίζοντας τη διημερίδα ως ένα μάθημα ζωής, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, Κυριακούλα Δερεκενάρη αναφέρει:
«Πολλές φορές στις ομιλίες που κάνουμε για την πρόληψη με ρωτάνε: Ποιο ήταν εκείνο το πρώτο συναίσθημα που αισθάνθηκες, όταν ο γιατρός σου σε ενημέρωσε πως πρέπει να κάνεις βιοψία; Πώς είναι το πρώτο άκουσμα της θετικής διάγνωσης στο γραφείο του ογκολόγου σου; Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις; Πώς είναι να αισθάνεσαι πως χάνεις τη γυναίκα που ήσουν; Εμφανισιακά, ψυχολογικά, σεξουαλικά… Πώς είναι όμως να μάχεσαι τον καρκίνο σου, να βρίσκεις τη δύναμη και ΥΓΙΗΣ να αρχίζεις πάλι από την αρχή; Μέσα από τη διημερίδα μας μπαίνουμε μαζί σας στο γραφείο εκείνο, στην ημέρα εκείνη και ακούμε τον διάλογο μεταξύ ιατρού και ασθενή. Βιώνουμε μαζί όλα τα αληθινά συναισθήματα της στιγμής εκείνης. Σας περιμένουμε σε μία διημερίδα μάθημα ζωής».
Βιωματικά workshops ψυχολογίας
Η επιστημονικά υπεύθυνη της διημερίδας και υπεύθυνη επιστημονικών προγραμμάτων του Συλλόγου Δέσποινα Πάρτσια αναφέρει: «Το πρόγραμμα που έχουμε ετοιμάσει είναι πραγματικά μοναδικό. Για τη θεματολογία συνεργαστήκαμε με ιατρούς και ασθενείς, ώστε να μεταφέρουμε στο κοινό που θα συμμετέχει μία 100% αληθινή και ειλικρινή προσέγγιση της κάθε στιγμής- από τη διάγνωση μέχρι και το μετά τον καρκίνο του μαστού. Γυναίκες όλων των ηλικιών θα μας μεταφέρουν σε κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού, στα άσχημα, αλλά και σε εκείνα που σε γεμίζουν ελπίδα, όπως η γέννηση ενός παιδιού μετά τον καρκίνο».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης βιωματικά workshops ψυχολογίας σε συνεργασία με το Gestalt Foundation και διαλέξεις σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν περισσότεροι από 15 διακεκριμένοι ογκολόγοι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές. Και τις δύο ημέρες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον καρκίνο του μαστού, όπως τον αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός γυναικών που τον βίωσαν, με τίτλο «Ένας «οδικός χάρτης» για τον Καρκίνο».
Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία και την επιμέλεια του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα ομαδικό project έκπληξη, υλοποιημένο από ιατρούς και ασθενείς.
Η είσοδος στη διημερίδα είναι ελεύθερη και οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου 17:00-21:00 και στις 7 Οκτωβρίου 10:00-17:00, στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ (Κόκκινο Κτήριο, 3ης Σεπτεμβρίου Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη).