Καρκίνος του μαστού: Η AI αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού της νόσου

  • Iatropedia newsroom
μαστογραφία, έλεγχος για καρκίνο του μαστού
Η πρώτη δοκιμή στον πραγματικό κόσμο διαπιστώνει ότι η χρήση AI οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά ανίχνευσης χωρίς να έχει υψηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων

Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού αυξάνει την πιθανότητα εντοπισμού της νόσου, διαπίστωσαν ερευνητές, στην πρώτη δοκιμή που έγινε στον πραγματικό κόσμο.

Πολυάριθμες μελέτες είχαν δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας στη διάγνωση του καρκίνου, είτε πρόκειται για τον εντοπισμό μη φυσιολογικών όγκων σε αξονικές τομογραφίες είτε για σημάδια καρκίνου του μαστού σε μαστογραφίες.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι δοκίμασαν για πρώτη φορά την AI σε ένα πανεθνικό πρόγραμμα ελέγχου, αποκαλύπτοντας ότι προσφέρει οφέλη και στην πραγματική ζωή.

Ο καθηγητής Alexander Katalinic, από το Πανεπιστήμιο του Lübeck στη Γερμανία και από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το ποσοστό ανίχνευσης χωρίς να αυξήσουμε τη βλάβη για τις γυναίκες που συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού», προσθέτοντας ότι η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Ο Katalinic και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 461.818 γυναίκες στη Γερμανία που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού μεταξύ Ιουλίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023 στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος που απευθύνεται σε ασυμπτωματικές γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Οι μαστογραφίες των γυναικών εξετάστηκαν από δύο ακτινολόγους που δούλεψαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο, για 260.739 από τις γυναίκες, τουλάχιστον ένας από τους ειδικούς χρησιμοποίησε στη δουλειά του και κάποιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δεν χαρακτηρίζει απλά τις μαστογραφίες που κρίνει μη ύποπτες ως «φυσιολογικές», αλλά εκδίδει και μια προειδοποίηση όταν κάποια μαστογραφία που αξιολογεί ως ύποπτη έχει κριθεί μη ύποπτη από τον ακτινολόγο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εργαλείο επισημαίνει επίσης την περιοχή της σάρωσης που προτείνει να εξεταστεί προσεκτικά.

Συνολικά, 2.881 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό ανίχνευσης ήταν 6,7% υψηλότερο στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των γυναικών και οι ακτινολόγοι που συμμετείχαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά αυτή αυξήθηκε, με το ποσοστό να είναι 17,6% υψηλότερο για την ομάδα ΑΙ σε 6,70 ανά 1.000 γυναίκες έναντι 5,70 ανά 1.000 γυναίκες για την τυπική ομάδα. Με άλλα λόγια, με τη χρήση AI εντοπίστηκε ένα επιπλέον κρούσμα καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες.

Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι υπήρξαν υψηλότερα ποσοστά ανίχνευσης χωρίς να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

Η ομάδα δήλωσε ότι το «δίχτυ ασφαλείας», δηλαδή το προειδοποιητικό μήνυμα της τεχνητής νοημοσύνης, ενεργοποιήθηκε 3.959 φορές στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης και οδήγησε σε 204 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, 20 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού στην ομάδα AI θα είχαν χαθεί αν οι κλινικοί γιατροί δεν είχαν εξετάσει κι εκείνοι τις σαρώσεις που θεωρήθηκαν «φυσιολογικές» από την AI.

Σύμφωνα με τον Stefan Bunk, από τους συγγραφείς της μελέτης και συνιδρυτής της Vara, της εταιρείας που κατασκεύασε το εργαλείο AI, η τεχνολογία αύξησε την ταχύτητα με την οποία οι ακτινολόγοι εξέταζαν τις μαστογραφίες που χαρακτηρίζονταν «φυσιολογικές». Η συνεργασία των δύο,  είπε, σήμαινε λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες και μειωμένο φόρτο εργασίας για τους ακτινολόγους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

HMPV: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον ιό που εξαπλώνεται στην Κίνα – «Δεν μας ανησυχεί»

Ποια είναι η συχνότερη απόφαση που λαμβάνουμε για την υγεία μας στην αρχή του νέου χρόνου

Η διατροφή που μπορεί να δυναμώσει μυαλό και μνήμη αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου