Iatropedia

Καρκίνος του μαστού: Νέα συνδυαστική θεραπεία περιορίζει την εξέλιξη της νόσου

close up of asian doctor using ultrasound scanner performing examination of breast for her patient - cancer awareness feminine health medical concept

Δεδομένα από κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου έδειξαν ότι παρατείνει σημαντικά τον χρόνο ζωής των ασθενών χωρίς επιδείνωση της νόσου

Θετικά στοιχεία για τα αποτελέσματα νέας, συνδυαστικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού έδωσε κλινική δοκιμή αρχικού σταδίου.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η Relay Therapeutics. ενδιάμεσα δεδομένα από δοκιμή αρχικού σταδίου για το συνδυαστικό φάρμακό της για τον καρκίνο του μαστού έδειξαν ότι παρατείνει σημαντικά τον χρόνο ζωής των ασθενών χωρίς επιδείνωση της νόσου.

Κύριος στόχος της κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 118 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και μετάλλαξη στο γονίδιο PI3K ήταν να δοκιμαστεί η ασφάλεια της θεραπείας και το πόσο ανεκτή ήταν.

Η θεραπεία, που ονομάζεται RLY-2608, σε συνδυασμό με το Faslodex της AstraZeneca, ήταν γενικά καλά ανεκτή σε όλες τις δόσεις, σύμφωνα με την εταιρεία.

Βοήθησε 52 ασθενείς να ζήσουν κατά μέσο όρο 9,2 μήνες χωρίς επιδείνωση της νόσου μετά τη θεραπεία.

Το συνδυαστικό φάρμακο Truqap της Astra, που έχει πάρει έγκρριση για χρήση στις ασθενείς αυτές, είχε συμβάλει στη βελτίωση του χρόνου ζωής χωρίς επιδείνωση της νόσου σε ασθενείς με οφειλόμενο σε μετάλλαξη γονιδίου καρκίνο κατά 7,3 μήνες.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η θεραπεία στοχεύει επιλεκτικά έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται PI3K, μια μετάλλαξη της οποίας επηρεάζει περισσότερα από 1 στα 3 άτομα με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχεδόν 1 στους 2 γιατρούς έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από ασθενή

ΔΕΠΥ και νέα σχολική χρονιά: Οι προκλήσεις για το παιδί και την οικογένεια

Διαβήτης: Σε πόση ώρα δρα η ινσουλίνη και άλλα βασικά δεδομένα γι’ αυτήν