Iatropedia

Καρκίνος του μαστού: Δώδεκα νέα γονίδια ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη

Cropped image of group of young multiracial woman with pink ribbons are struggling against breast cancer. Breast cancer awareness concept.

Πριν από τη μεγάλη αυτή μελέτη που οδήγησε στον εντοπισμό των δώδεκα γονιδίων, η έρευνα για τον εντοπισμό γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού επικεντρωνόταν κυρίως σε γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής

Ο καρκίνος του μαστού δεν φαίνεται να «χτυπά» με τον ίδιο τρόπο όλες τις γυναίκες, ενώ υπάρχουν γονίδια που καθιστούν πιο ευάλωτες τις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής. Ερευνητές ανακάλυψαν, μάλιστα, δώδεκα γονίδια καρκίνου του μαστού σε γυναίκες αφρικανικής καταγωγής που μπορεί μια μέρα να βοηθήσουν στην καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για τη νόσο.

Πριν από τη μεγάλη αυτή μελέτη που οδήγησε στον εντοπισμό των δώδεκα γονιδίων, η έρευνα για τον εντοπισμό γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού επικεντρωνόταν κυρίως σε γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από περισσότερες από 40.000 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική και τα Μπαρμπάντος, συμπεριλαμβανομένων 18.034 γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Τα νέα δεδομένα

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν δεν είχαν συσχετιστεί στο παρελθόν με τη νόσο ή δεν είχαν συσχετιστεί στον ίδιο βαθμό. Μάλιστα, μία μετάλλαξη που εντοπίστηκε πρόσφατα συνδέθηκε με τη νόσο με μια δύναμη που «σπάνια παρατηρείται» στον τομέα της γενετικής του καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Την ίδια στιγμή, κάποια άλλα γονίδια που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις λευκές γυναίκες δεν συσχετίστηκαν με τη νόσο σε αυτή τη μελέτη.

Έξι δε από τα μη φυσιολογικά γονίδια συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για τον λεγόμενο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, την πιο επιθετική μορφή της νόσου.

Οι μαύρες γυναίκες έχουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, έχει δείξει προηγούμενη έρευνα. Και οι γυναίκες στη μελέτη που έφεραν και τα έξι γονίδια είχαν 4,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού από εκείνες που δεν είχαν καμία ή είχαν μόνο μία από τις παραλλαγές, διαπίστωσε η μελέτη.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού πριν από την ηλικία των 50 ετών, υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης πιο δύσκολων στη θεραπεία καρκίνων του μαστού και 42% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μούρα: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία που κρύβει ο καρπός της πολυαγαπημένης μας μουριάς

Nόσος Πάρκινσον: Όλα τα συμπτώματα που προκαλεί η πάθηση

Πέντε ασφαλείς για την υγεία τρόποι να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα