Καρκίνος του παχέος εντέρου: «Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα», λέει η Ειρήνη Αγαπηδάκη

  • Iatropedia newsroom
καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι εύκολο να διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

«Σιωπηλός δολοφόνος» ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όπως τον χαρακτήρισε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ.Ειρήνη Αγαπηδάκη, καθώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκόσμίως αλλά και στην χώρα μας.

«Έχουμε εξοικειωθεί με το να έχουμε συμπτώματα, όπως η υπέρταση, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι μια σοβαρή νόσος», τόνισε.

Επισήμανε ότι ο κόσμος δεν κάνει προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα η πρώτη εκδήλωση της νόσου να είναι και «ακαριαία». Αναφέρθηκε και στο καινούργιο δωρεάν εργαλείο, το self test που μπορούν να πάρουν οι πολίτες από τα φαρμακεία σε όλη την χώρα. Αν το τεστ βγει θετικό, υπάρχει παραπομπή για δωρεάν κολονοσκόπηση. «Όλη η διαδικασία είναι δωρεάν, από το τεστ, στην επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο μέχρι την διεξαγωγή της κολονοσκόπησης».

Τα self test διατίθονται από τα φαρμακεία για άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον 3ο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τον 2ο στις γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» που είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Κάλεσε τις γυναίκες να μην αγνοήσουν το μήνυμα για δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εξηγώντας την εύκολη διαδικασία που ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες μπορούν να κλείσουν ραντεβού.



Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Πως και που μπορείτε να το κάνετε

Διαβάστε επίσης: Δραματική αύξηση στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους