Iatropedia

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το ετήσιο self test τόσο αποτελεσματικό όσο και η κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια [μελέτη]

Medical illustration of Colorectal Cancer - Polyp

Ένα απλό τεστ στο σπίτι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 33%

Ένα απλό τεστ στο σπίτι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 33%, δείχνει νέα μελέτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ετήσια κατ’ οίκον εξέταση FIT (ανοσοχημική εξέταση κοπράνων) «είναι τόσο καλή όσο το να κάνεις κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια για τον προσυμπτωματικό έλεγχο ατόμων μέσου κινδύνου», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης δρ  Chyke Doubeni, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος FIT χρησιμοποιεί αντισώματα για την ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, το οποίο είναι σημάδι είτε καρκίνου του παχέος εντέρου είτε προκαρκινικών πολυπόδων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από σχεδόν 11.000 ασθενείς του οργανισμού Kaiser Permanente που υποβλήθηκαν σε κατ’ οίκον εξέταση FIT στη βόρεια και νότια Καλιφόρνια μεταξύ 2002 και 2017.

Όταν κάνουν την εξέταση FIT στο σπίτι, οι άνθρωποι συλλέγουν δείγμα κοπράνων στον δικό τους χώρο και στη συνέχεια το στέλνουν σε εργαστήριο για ανάλυση.

Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με την κολονοσκόπηση, η οποία θεωρείται ο «χρυσός κανόνας» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, ανέφερε ο Doubeni.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μέσω εξέτασης FIT μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 33% και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου κατά 42%.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στην αριστερή πλευρά εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από τον καρκίνο στη δεξιά, σύμφωνα με την οργάνωση Fight Colourectal Cancer.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Πως και που μπορείτε να το κάνετε

Self test για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου: Σε ποιες ηλικίες πρέπει να γίνεται

Άνοια: Το νέο εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου