Iatropedia

Καρκίνος του πνεύμονα: Η ανοσοθεραπεία πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες θεραπείας

Cancer treatment in a modern medical private clinic or hospital with a linear accelerator. Professional doctors team working while the woman is undergoing radiation therapy for cancer

Η κλινική δοκιμή περιλάμβανε θεραπεία με νιβολουμάμπη

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου που είναι επιλέξιμοι για χειρουργική επέμβαση, όταν συνδυάζεται με χημειοθεραπεία, σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή.

Εκείνοι που έλαβαν ανοσοθεραπεία πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση -μαζί με την προεγχειρητική χημειοθεραπεία- είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου, υποτροπής ή θανάτου από εκείνους που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου στο New England Journal of Medicine.

Επιπλέον, περίπου το 25% όσων έκαναν ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία δεν είχαν κανένα σημείο καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με το 5% περίπου όσων έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε θεραπεία με νιβολουμάμπη (Opdivo, Bristol-Myers Squibb).

Η νιβολουμάμπη μπλοκάρει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να διαφεύγουν του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας έτσι στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν και να σκοτώσουν τον καρκίνο.

Περίπου το 30% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο έχουν όγκο που μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, σε περισσότερους από τους μισούς ο καρκίνος θα υποτροπιάσει αν δεν υπάρξει πρόσθετη θεραπεία και η χημειοθεραπεία που χορηγείται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση έχει μικρό μόνο όφελος σε επίπεδο επιβίωσης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρίξιμο των δοντιών: Με ποια διαταραχή μπορεί να συνδέεται

Εγκεφαλικό, ημικρανία, άνοια επιδεινώνονται στις ακραίες θερμοκρασίες

Υπέρταση: Πότε αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση στο επινεφρίδιο