Iatropedia

Καρκίνος του πνεύμονα: Πότε πρέπει να είναι κανείς σε εγρήγορη ακόμη κι αν δεν καπνίζει

Doctors analysing radiological chest x-ray film during CODIV-19 pandemic

Περίπου το 42% των μη καπνιστών ή των πρώην καπνιστών έχουν τουλάχιστον έναν όζο στον πνεύμονα

Πολλοί μη καπνιστές έχουν πνευμονικούς όζους που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Περίπου το 42% των μη καπνιστών ή των πρώην καπνιστών έχουν τουλάχιστον έναν όζο στον πνεύμονα, δηλαδή μία μικρή μάζα πυκνού ιστού που μπορεί να είναι καρκινικός, σύμφωνα με αξονικές τομογραφίες θώρακος που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από 10.400 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.

Επιπλέον, περίπου το 11% των συμμετεχόντων είχαν μεγαλύτερους σε μέγεθος πνευμονικούς όζους, μεγέθους 6 έως 8 χιλιοστών, που απαιτούν στενή ιατρική παρακολούθηση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη Rozemarijn Vliegenthart, επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια καρδιοθωρακικής απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen στην Ολλανδία, τα ποσοστά αυτά ήταν υψηλότερα από ό,τι περίμεναν και μάλιστα παρόμοια με τον επιπολασμό που αναφέρθηκε σε πληθυσμούς καπνιστών υψηλού κινδύνου.

Όσο μεγαλύτερος είναι ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες να έχει περισσότερους πνευμονικούς όζους, αλλά και μεγαλύτερους σε μέγεθος, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν τόσο πνευμονικούς όζους όσο και πολλαπλούς όζους, σημείωσαν επίσης οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι από τους πνευμονικούς όζους, ωστόσο, δεν ήταν καρκινικοί, ανέφερε η Vliegenthart.

«Η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αυτόν τον πληθυσμό είναι πολύ χαμηλή, 0,3%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι από τους όζους σε μια ομάδα μη καπνιστών είναι καλοήθεις», ανέφερε η Vliegenthart σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Ωστόσο, η παρουσία τους απαιτεί τακτική παρακολούθηση, σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου στο περιοδικό Radiology.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Sunburning»: Η νέα, επικίνδυνη τάση στο TikTok για θεραπεία της ακμής

Ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών το μαγνήσιο

Κάνετε καθιστική ζωή; Η απλή κίνηση που μπορεί να σας βοηθήσει