Iatropedia

Καρκίνος του πνεύμονα: «Το υπό μελέτη εμβόλιο έχει θεραπευτική θράση», λέει ο διδάκτωρ Γ.Πρασσάς

Young Asia lady doctor giving Covid-19 or flu antivirus vaccine shot to senior male patient wear face mask protection from virus disease at health clinic or hospital office. Vaccination concept.

Το εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, της BioNTech, έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα μίλησε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κλινικές δοκιμές του πρώτου εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε ασθενείς σε επτά χώρες, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή 23 Αυγούστου.

Το BNT116, της BioNTech, έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), της πιο κοινής μορφής της νόσου.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρασσάς το υπό μελέτη εμβόλιο έχει θεραπευτική δράση. «Δηλαδή από τη στιγμή που ένας ασθενής θα εμφανίσει μη μικροκυτταρικό ιό, θέλουμε να δούμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των μοντέρνων ανοσοθεραπειών στις οποίες υπόκεινται τώρα οι ασθενείς αυτοί», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο κατά του καρκίνου: 67χρονος στη Βρετανία, ο πρώτος ασθενής που μπαίνει στην πειραματική μελέτη

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπέρμετρος ενθουσιασμός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς αυτό βρίσκεται στην φάση κλινικών δοκιμών.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η διαφορά ανάμεσα στην προφυλακτική δράση που είχαμε στα εμβόλια, δηλαδή κάνουμε το εμβόλιο για να μην αρρωστήσουμε βαριά και στη θεραπευτική δράση που έχει το υπό μελέτη εμβόλιο τώρα».

Όπως εξήγησε ο κ.Πρασσάς, θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τις χημειοθεραπείες στους ασθενείς, για να ενισχύει τη δράση τους.

Δείτε όλα όσα είπε ο Γ.Πρασσάς στην ΕΡΤ:



Φωτογραφία iStock