Καρκίνος του προστάτη: Συνδυασμός φαρμάκων της Pfizer βελτιώνει τη συνολική επιβίωση σε μελέτη τελικού σταδίου

  • Iatropedia newsroom
καρκίνος του προστάτη: γιατρός μιλά με ασθενή
Ο συνδυασμός φαρμάκων έδειξε σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης σε ασθενείς με μεταστατικό ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (mCRPC), ανεξάρτητα από την παρουσία μετάλλαξης

Ειδικότερα, η Pfizer ανακοίνωσε την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων της Talzenna και Xtandi βοήθησε στην παράταση της ζωής των ασθενών με έναν τύπο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη σε μελέτη τελικού σταδίου.

Ο συνδυασμός φαρμάκων έδειξε σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης σε ασθενείς με μεταστατικό ανθεκτικό στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη (mCRPC), ανεξάρτητα από την παρουσία μετάλλαξης, σε σύγκριση με το Xtandi μόνο, ανέφερε η Pfizer.

Η συνολική επιβίωση υποδηλώνει το χρονικό διάστημα που οι ασθενείς ζουν μετά τη διάγνωση ή την έναρξη της θεραπείας.

Καρκίνος του προστάτη mCRPC

Ο mCRPC είναι ένα προχωρημένο στάδιο της νόσου όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος και συνήθως σχετίζεται με κακή πρόγνωση.

Περίπου το 10%-20% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη αναπτύσσουν mCRPC εντός 5 έως 7 ετών από τη διάγνωση, σύμφωνα με την Pfizer.

Ο συνδυασμός Talzenna-Xtandi πήρε πέρυσι έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ασθενών με mCRPC με έναν τύπο γενετικής μετάλλαξης.

Τώρα, η Pfizer ανέφερε ότι σχεδιάζει να μοιραστεί τα αποτελέσματα με τους αρμόδιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο ώστε να επικαιροποιηθεί ενδεχομένως η ετικέτα του Talzenna.

Ο FDA ενέκρινε πέρυσι και το Lynparza της AstraZeneca σε συνδυασμό με την ορμονοθεραπεία αμπιρατερόνη για τη θεραπεία ασθενών με mCRPC με έναν τύπο μετάλλαξης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρεις συχνές παθήσεις της καρδιάς αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια, προειδοποιούν οι καρδιολόγοι

Πράσινο τσάι και αδυνάτισμα: Γιατί δεν είναι το «Ozempic της φύσης»

Δέκα τροφές για γερά και υγιή μαλλιά