Καρκίνος τραχήλου, παχέος εντέρου: Πάνω από 4 εκατομμύρια SMS για εξετάσεις σε μία εβδομάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
εξετάσεις
Οι εξετάσεις συνιστώνται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου έχουν σταλεί με SMS στους δικαιούχους στη χώρα μας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα παραπεμπτικά εξεδόθησαν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Για το «Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου» έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους. Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες και άνδρες ηλικίας 50-69 ετών με ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία με το Υπουργείο Υγείας. Εφ’ όσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο self-test, μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεάν κλινική εκτίμηση από ιατρό γαστρεντερολόγο.

Σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο, θα πραγματοποιηθεί και δωρεάν διαγνωστική κολονοσκόπηση. Τα συνεργαζόμενα με το υπουργείο φαρμακεία μπορείτε να βγείτε ΕΔΩ.

Για το «Πρόγραμμα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας» έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 2.619.868 γυναίκες. Τα παραπεμπτικά αφορούν δύο εξετάσεις:

  • Εξέταση τεστ Παπ για τις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών
  • Μοριακό τεστ HPV DNA για γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών

Το πρόγραμμα για την Πρόληψη κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας αφορά γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών με ΑΜΚΑ, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα επαναληπτικής, δωρεάν εξέτασης εάν υπάρξουν ευρήματα.

Οι δικαιούχοι των προληπτικών εξετάσεων λαμβάνουν τα παραπεμπτικά τους μέσω άυλης συνταγογράφησης. Τα λαμβάνουν επίσης με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους σε δομές Υγείας και συνεργαζόμενα φαρμακεία.

«Μην αγνοήσετε το SMS»

«Η υγεία μας είναι προτεραιότητα για αυτό δεν αγνοούμε το SMS», δήλωσε η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. «Όταν λάβετε το μήνυμα  από το Υπουργείο Υγείας, μην το αγνοήσετε. Μπείτε στην ιστοσελίδα των προληπτικών προγραμμάτων, βρείτε το πρόγραμμα που σας αφορά και κλείστε το ραντεβού σας εύκολα και γρήγορα για να κάνετε τις δωρεάν προληπτικές σας εξετάσεις. Είναι ένα δώρο που οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας».

«Στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε την πρώτη ολοκληρωμένη δράση πρόληψης στη χώρα, πλήρως ψηφιοποιημένη. Αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα και υπηρεσίες για την προληπτική ιατρική στους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο οι ωφελούμενοι από τη δράση  πολίτες, χωρίς να ταλαιπωρηθούν, έχουν στο κινητό τους την απαιτούμενη πληροφορία και όλα τα παραπεμπτικά ώστε να προβούν στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.