Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Την άλλη εβδομάδα τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις – Ποιες γυναίκες προηγούνται
Δωρεάν τεστ ΠΑΠ και HPV DNA test περιλαμβάνει ο δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για 2,5 εκατομμύρια Ελληνίδες στη χώρα μας, με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Μετά από σημαντικές καθυστερήσεις δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων. Τα πρώτα SMS θα αρχίσουν να αποστέλλονται στα κινητά τηλέφωνα των ωφελούμενων γυναικών, εντός Μαρτίου με αρχή την ερχόμενη εβδομάδα.
Η δράση αναμένεται να καλύψει 2.432.000 γυναίκες, εάν φυσικά ανταποκριθούν στον μέγιστο βαθμό στο κάλεσμα της Πολιτείας. Η δράση στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση ευρημάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Απομένουν ορισμένες τυπικές διευθετήσεις στα μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ για την αποστολή των παραπεμπτικών και την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.
Τα πρώτα SMS θα αρχίσουν να αποστέλλονται για Τεστ ΠΑΠ σε γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 21-29 ετών.
Στη συνέχεια, εντός εύλογου χρόνου, θα συνταχθούν παραπεμπτικά HPV-DNA TEST για τις ωφελούμενες γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-65 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που κοινοποιήθηκε μέσω της ΚΥΑ δεν περιλαμβάνεται τελικά η τεχνική του self-sampling, της αυτο-δειγματοληψίας δηλαδή, η οποία είχε προαναγγελθεί στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ.
Ήταν ένας τρόπος, όπως είχε αναφερθεί, για να φτάσει ο προληπτικός έλεγχος σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, ακόμη και σε παραμεθόριες περιοχές. Μένει να προσδιοριστεί τώρα, πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στον δωρεάν έλεγχο γυναίκες περιοχών με δύσκολη προσβασιμότητα.
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ωφελούμενες της “δράσης” -όπως χαρακτηρίζει ο νόμος τη διαδικασία- είναι «οι Ελληνίδες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια».
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι γυναίκες είναι:
α) Να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21- 65 ετών,
β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα,
γ) να μην έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
δ) να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,
ε) να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
στ) να μην έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,
ζ) εάν ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 – 29 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής,
η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 – 65 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.
Γιατί οι γιατροί διαφωνούν με τον όρο “δράση”
Αντίθετος με τον όρο “δράση” εμφανίζεται μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας HPV, Θεόδωρος Αγοραστός.
“Είναι ένα πολύ θετικό βήμα, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί αυτό που λέει ο νόμος, ο οποίος περιγράφει μία “δράση”. Το Υπουργείο Υγείας, όμως, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κάνουν λόγο για “πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου”. Άλλο η “δράση” που είναι μια κι έξω, και άλλο το “πρόγραμμα” που δεν έχει ημερομηνία λήξης, γίνεται συνέχεια και έχει χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας”, σημειώνει ο Καθηγητής.
Ποια θα είναι η διαδικασία
Στην πρώτη φάση του προγράμματος θα αποσταλούν παραπεμπτικά PAP τεστ για τις ωφελούμενες γυναίκες, ηλικίας 21 έως 29 ετών. Παραπεμπτικά για το πιο ακριβές μοριακό HPV-DNA TEST θα λάβουν ωφελούμενες της ηλικιακής ομάδας 30-65 ετών.
Τα παραπεμπτικά των εξετάσεων για όσες γυναίκες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα εκδίδονται αυτόματα ανάλογα με το ΑΜΚΑ, ενώ αυτόματα θα αποστέλλονται και τα παραπεμπτικά, είτε με SMS είτε με e-mail, ακριβώς όπως συνέβαινε και με τις μαστογραφίες.
Η ισχύς των παραπεμπτικών θα είναι εξάμηνη.
Οι λοιπές ωφελούμενες δύνανται, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να αιτηθούν σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Φροντίδας Υγείας της επιλογής τους, την εκτύπωση του έγχαρτου παραπεμπτικού από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).
Αν κατά την εξέταση PAP-TEST ή HPV-DNA TEST διαπιστωθεί εύρημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης εκδίδονται δύο παραπεμπτικά, κολποσκόπησης και βιοψίας, με συνολική διάρκεια ισχύος τους τρεις μήνες.
Πού θα γίνονται οι εξετάσεις
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι δομές αυτές μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση με συγκεκριμένα ποσά από το Υπουργείο Υγείας.
Μεταξύ των δομών αυτών συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, ιδιωτικά ιατρεία, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν εξωτερικά τμήματα εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που περιλαμβάνονται στη δράση αυτή, αλλά και κάθε άλλη δομή που αναγνωρίζει το κράτος και παρέχει νόμιμα ιατρικές υπηρεσίες.
Οι δαπάνες της δράσης, ως μέρος του συνολικού προγράμματος πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Καθηγητής Θεόδωρος Αγοραστός, επιμένει να διατυπώνει την αγωνία του. Αν μια γυναίκα εξεταστεί σήμερα και είναι αρνητική, θα έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει την εξέταση μετά από 3 ή 5 χρόνια, όταν μπορεί να έχει αναπτύξει καρκίνο τραχήλου μήτρας;, αναρωτιέται.
“Αυτό που προπαγανδίζεται σήμερα έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/25, άρα έχει χρόνο ζωής 1,5 χρόνο και περιορισμένη χρηματοδότηση από το RRF. Κι ο νόμος γράφει ότι είναι πεπερασμένη η δράση, στο τέλος του επόμενου χρόνου. Δεν λέει τίποτε λοιπόν σ’ αυτήν την γυναίκα τι θα κάνει μετά. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να αποκτήσει και η Ελλάδα, όπως όλες οι προηγμένες χώρες, ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης και θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Αυτό τώρα είναι μια πρόβα περιορισμένης διάρκειας”, καταλήγει ο Καθηγητής Θ. Αγοραστός.