Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκατομμύρια Ελληνίδες θα λάβουν SMS για εξετάσεις

  • Ρούλα Τσουλέα
εξετάσεις
Πότε θα σταλούν τα γραπτά μηνύματα. Τι ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, οι οποίες είναι δικαιούχοι του προγράμματος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα λάβουν SMS για να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους.

Τα γραπτά μηνύματα θα σταλούν μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης της στα Κέντρα Υγείας Γιαννιτσών, Κρύας Βρύσης, Σκύδρας, Αριδαίας και Άρνισσας.

Εξίσου σημαντικό είναι να εμβολιαστούν αγόρια και κορίτσια κατά του ιού HPV, ορισμένα στελέχη του οποίου ενοχοποιούνται για τον καρκίνο. Η κυρία Αγαπηδάκη υπογράμμισε τη σημασία της καθολικής κάλυψης και της μη παραμέλησης του τεστ Παπανικολάου και του HPV DNA test. Και αυτό, διότι αν ο εμβολιασμός και οι εξετάσεις συνεχίσουν να προχωρούν ικανοποιητικά, η χώρα μας θα καταφέρει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η πορεία του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης

Η κ. Αγαπηδάκη ενημερώθηκε από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας για την πρόοδο της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις για:

  • Τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας
  • Τον καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Των καρδιαγγειακών παθήσεων

Απευθυνόμενη στο ιατρικό προσωπικό, η κυρία Αγαπηδάκη δήλωσε: «Είστε το πρόσωπό μας στο πεδίο. Εσείς συμβάλλετε καθοριστικά στην επιτυχία των προγραμμάτων πρόληψης και στην έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές».

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα έργα αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις που αφορούν τα Κέντρα Υγείας Άρνισσας, Κρύας Βρύσης, Αριδαίας και Σκύδρας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των έργων και τόνισε τη δέσμευσή της για τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών υγείας σε όλη τη χώρα.