Iatropedia

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Τεστ ούρων υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη

Woman hands holding uterus, female reproductive system , woman health, gynecologic and cervix cancer concept

Το νέο τεστ ούρων μπορεί να ανιχνεύσει πρωτεΐνες HPV16 E7, οι οποίες είναι κρίσιμοι δείκτες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες, με περίπου 660.000 νέες περιπτώσεις και 350.000 θανάτους παγκοσμίως μόνο το 2022. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις συνδέονται με υψηλού κινδύνου λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, ένα νέο, υπερευαίσθητο τεστ ούρων να μετρά με ακρίβεια τις πρωτεΐνες που συνδέονται με τη δραστηριότητα του ιού HPV στα ούρα για να βοηθήσει στην ανίχνευση του συγκεκριμένου καρκίνου;

Ομάδα ερευνητών από τα ιαπωνικά πανεπιστήμια Waseda και Kanazawa και το γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο προσπάθησε να αναπτύξει μία υπερευαίσθητη ανοσοπροσροφητική ενζυμική μέθοδο στερεάς φάσης (ELISA) για την ανίχνευση ογκοπρωτεϊνών HPV16 E7 υψηλού κινδύνου στα ούρα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Microorganisms στις 14 Ιουνίου 2024.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο ​​καρκίνος μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό πριν αναπτυχθεί και με τακτικό έλεγχο. Όμως ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις νεαρές γυναίκες. Το νέο τεστ ούρων μπορεί να ανιχνεύσει πρωτεΐνες HPV16 E7, οι οποίες είναι κρίσιμοι δείκτες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας χωρίς την ενόχληση και την ταλαιπωρία του παραδοσιακού Τεστ ΠΑΠ.

Το νέο τεστ κατάφερε να αναγνωρίσει τις πρωτεΐνες στα ούρα γυναικών με διαφορετικά στάδια ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου της μήτρας (CIN), η οποία είναι πρόδρομος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η δοκιμή ELISA ανίχνευσε πρωτεΐνες Ε7 στο 80% των γυναικών με CIN1, στο 71% με CIN2 και στο 38% των γυναικών με CIN3, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρουσία ογκοπρωτεϊνών Ε7 συσχετίζεται με αλλοιώσεις CIN χαμηλότερου βαθμού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η απόκλιση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διακυμάνσεις στον κύκλο ζωής του HPV ή στην ογκογόνο δραστηριότητα.

Η ανάπτυξη ενός μη επεμβατικού τεστ ούρων για την ανίχνευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον HPV αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μια πολλά υποσχόμενη λύση για την αύξηση των ποσοστών προσυμπτωματικού ελέγχου και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρόνια ξηροφθαλμία: Ταλαιπωρεί έναν στους 12 ενήλικες – Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της

Οι τροφές που προσφέρουν φυσική αντηλιακή προστασία και βοηθούν στην πρόληψη εγκαυμάτων

Αλλεργίες: Αυξήθηκαν κατά 50% στην Ελλάδα – Ο θηλασμός θωρακίζει τα παιδιά