Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν σε συνάρτηση με τη διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 του Ν.3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ (αντι-ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και τον περιορισμό της διάθεσης προϊόντος)».
Οι εν λόγω εταιρίες, 15 τον αριθμό, συνεννοούνταν μεταξύ τους για τις τιμές των φίλτρων τεχνητού νεφρού σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου στο Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας να μην υπάρχουν χαμηλές τιμές. Σε περίπτωση που εντόπιζαν χαμηλή τιμή προχωρούσαν ουσιαστικά σε απαγόρευση πωλήσεων, δηλαδή δεν διέθεταν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία. Και όχι μόνον αυτό αλλά η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι αρκετές από τις συναντήσεις γι’ αυτές τις συνεννοήσεις λάμβαναν χώρα στα γραφεία της κλαδικής ένωσής τους, γεγονός που επικεντρώνει τον έλεγχο και σε συνδικαλιστές και στην ένωση αυτή.
Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή της Κυριακής» στο φύλλο της 9ης Οκτωβρίου 2016 και την Τρίτη εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή. Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) θα συνεδριάσει επί της υπόθεσης στις 5 Δεκεμβρίου 2016.