ΚΑΤ: Κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης από τους εργαζόμενους – Ζητούν ανανέωση συμβάσεων (ΣΟΧ)

  • Iatropedia newsroom
ΚΑΤ
Στο δρόμο βρίσκονται από σήμερα 34 τραπεζοκόμοι στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς έληξε η σύμβασή τους και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης (14/5) συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Με την απόφαση της Διοίκησης να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων ΣΟΧ της τραπεζοκομίας από τις 15/5/24, όπως λένε οι εργαζόμενοι, οι  τραπεζοκόμοι βρίσκονται στο δρόμο και ακόμα μια «ασύμφορη», όπως την χαρακτηρίζουν, για το Νοσοκομείο εργολαβία παίρνει την θέση τους.

«Στέλνουν στην ανεργία 34 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που στήριξαν το Νοσοκομείο τα 5 τελευταία δύσκολα χρόνια της επιδημίας και καλύπτουν πάγιες ανάγκες στη σίτιση, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας σε χώρους υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για νέες απολύσεις των υπολοίπων συναδέλφων ΣΟΧ της φύλαξης.  Αυτή είναι η “αναγνώριση της προσφοράς τους” από την κυβέρνηση της ΝΔ και της Διοίκησης του νοσοκομείου και της ΥΠΕ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Παρ’ όλα αυτά η νομοθεσία -όπως λένε οι εργαζόμενοι- δίνει την δυνατότητα στη Διοίκηση να παρατείνει την σύμβαση των ΣΟΧ έως 30/6/2024, ενώ την ίδια στιγμή όρος του διαγωνισμού που συμμετείχε ο εργολάβος αναφέρει σαφέστατα ότι ανάλογη νομοθετική ρύθμιση παραμονής των ΣΟΧ σημαίνει αυτόματα λύση της σύμβασης.

Ακολουθούν μάλιστα και οι φύλακες, όπως λένε οι εργαζόμενοι του ΚΑΤ:

«Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Σωματείου μας, με κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο και το υπουργείο Υγείας αλλά και με απευθείας ενημέρωση – καταγγελία στο σημερινό υφυπουργό Υγείας, η διοίκηση του ΚΑΤ, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών προχώρησε, σε διενέργειες διαγωνισμών που οδηγούν στην απόλυση 34 συμβασιούχων τραπεζοκόμων ανοίγοντας το δρόμο για την απόλυση και των φυλάκων».

Εργαζόμενοι ΚΑΤ: «Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος»

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ΚΑΤ ζητούν:

  • Να μην απολυθεί κανένας και να παραταθούν οι συμβάσεις των τραπεζοκόμων (άρθρο σύμφωνα με το αρθρο 50 ν. 5102/2024}
  • Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ).
  • Ενεργοποίηση του άρθρου 4.6 «Δικαίωμα μονομερούς λύσης της σύμβασης», παράγραφος «ζ» της υπ. αριθ. 03/2022 διακήρυξης, σύμφωνα με την οποία το Νοσοκομείο διατηρεί το δικαίωμα της αυτοδίκαιης λύσης της σύμβασης με τον εργολάβο εφόσον συναφθούν ατομικές συμβάσεις για τις υπηρεσίες διανομής γευμάτων, με φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τον ν. 4368/2016 άρθρο 97 και την απόφαση ΔΣ 03/07-02-2017, θέμα 18.

«Καλούμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, απομονώνοντας όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη μοιρολατρία και το διαίρει και βασίλευε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουμε έμπρακτα τον αγώνα των συναδέλφων με συμβάσεις ΣΟΧ το δικαίωμα τους στη δουλειά, για να σταματήσουμε τις απολύσεις των συναδέλφων μας», καταλήγουν.