Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στην εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά έχει αυξηθεί κατακόρυφα στη Βρετανία, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 20 χρόνια, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.
Το ποσοστό μητρικών θανάτων αυξήθηκε σε 13,41 θανάτους ανά 100.000 εγκυμοσύνες μεταξύ 2020 και 2022, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα MBRRACE-UK για τη μητρική θνησιμότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αντίστοιχο ποσοστό για την περίοδο 2017-2019 ήταν 8,79.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχει καταγραφεί από το 2003-05, όταν το ποσοστό μητρικών θανάτων ήταν 13,95 θάνατοι ανά 100.000.
Ακόμη και αν εξαιρεθούν οι θάνατοι που επήλθαν ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού, το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας μεταξύ 2020 και 2022 (11,54 θάνατοι ανά 100.000) παραμένει υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της περιόδου 2017-2019.
«Καλπάζει» η περιγεννητική κατάθλιψη
Χωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση ενός παιδιού έχουν επίσης υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, κυρίως λόγω αυτοκτονίας.
Η περιγεννητική κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, που επηρεάζει έως και το 20% των γυναικών κατά τον τοκετό. Παρά τους τεράστιους αριθμούς που πλήττονται παγκοσμίως, η συσχέτιση περιγεννητικής κατάθλιψης και κινδύνου θανάτου δεν έχει εξεταστεί σοβαρά μέχρι τώρα.
Η συσχέτιση δεν μπορεί να εξηγηθεί από κοινούς οικογενειακούς παράγοντες και είναι ανεξάρτητη από προϋπάρχουσες ψυχιατρικές διαταραχές, δείχνει η μελέτη. Οι ερευνητές είπαν ότι οι γυναίκες που επηρεάζονται, οι οικογένειές τους και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
«Οι γυναίκες με κλινικά διαγνωσμένη περιγεννητική κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας ανεξάρτητα από το ψυχιατρικό ιστορικό και τους οικογενειακούς παράγοντες», έγραψαν οι ερευνητές στο BMJ. «Η συσχέτιση είναι ισχυρότερη για τον αφύσικο θάνατο, ιδιαίτερα λόγω αυτοκτονίας, και κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση», σημείωσαν.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να προσδιορίσει εάν οι γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν το ίδιο πρόβλημα και τις αδερφές τους.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το σουηδικό εθνικό μητρώο από το 2001 και το 2018, εντόπισαν 86.551 γυναίκες με πρώτη διάγνωση περιγεννητικής κατάθλιψης και 865.510 μη προσβεβλημένες γυναίκες με αντίστοιχη ηλικία και χρονιά τοκετού.
Για τον έλεγχο των κοινών οικογενειακών παραγόντων, συνέκριναν επίσης δεδομένα για 24.473 από τις γυναίκες που είχαν περιγεννητική κατάθλιψη με 246.113 ανεπηρέαστες αδερφές που έφεραν στον κόσμο τουλάχιστον ένα μωρό κατά την περίοδο της μελέτης.
Λήφθηκε υπόψη μια σειρά γνωστών παραγόντων κινδύνου τόσο για την κατάθλιψη όσο και για τον πρόωρο θάνατο, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, των προϋπαρχουσών ψυχιατρικών διαταραχών, των δυσμενών εκβάσεων του τοκετού και του θανάτου ενός παιδιού μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες που δεν είχαν περιγεννητική κατάθλιψη, ανέφερε το BMJ.
Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια όταν συγκρίθηκαν οι θάνατοι μεταξύ αδελφών και μεταξύ γυναικών που είχαν ή δεν είχαν προϋπάρχουσα ψυχιατρική διαταραχή.
Ο αυξημένος κίνδυνος που σχετίζεται με την περιγεννητική κατάθλιψη ήταν πιο έντονος τον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση. Μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρέμεινε αυξημένος κατά τη διάρκεια των 18 ετών παρακολούθησης της μελέτης.
Αν και η αυτοκτονία ήταν σπάνια, οι γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ατύχημα, από τις γυναίκες που δεν είχαν περιγεννητική κατάθλιψη.
Αυτά ήταν ευρήματα παρατήρησης και οι ερευνητές τόνισαν αρκετούς περιορισμούς, όπως η συμπερίληψη μόνο γυναικών που ζήτησαν ειδική φροντίδα για την κατάθλιψή τους και η πιθανή εσφαλμένη ταξινόμηση ορισμένων γεγονότων αυτοκτονίας ως δυστυχήματα.
Ωστόσο, κατέληξαν: «Οι γυναίκες που επηρεάζονται από περιγεννητική κατάθλιψη, οι οικογένειές τους και οι επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται στην πρωτοβάθμια, μητρική και ψυχική φροντίδα, πρέπει να γνωρίζουν τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία ανεξάρτητα από το ψυχιατρικό ιστορικό.
«Απαιτείται έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία για ομάδες υψηλού κινδύνου περιγεννητικής κατάθλιψης για την πρόληψη των θανατηφόρων εκβάσεων», ανέφεραν.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως πάσχετε από μισοφωνία και δεν το ξέρετε;