Κατανάλωση κρέατος και καρκίνος: Δείτε τι… προτρέπουν οι Αρχές σε Βολιβία και Γερμανία
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το υπουργείο Υγείας της Βολιβίας πρότεινε στους πολίτες κάθε χώρας, να προτιμήσουν πλέον το κρέας από λάμα αντί για το κόκκινο κρέας.
Στη Βολιβία «έχουμε καλό κρέας, όπως των λάμα που περιέχει ελάχιστα λιπαρά και είναι κατάλληλο για κατανάλωση με μέτρο» διαβεβαίωσε η Βίκι Αγκιλάρ, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας τροφίμων και διατροφής του υπουργείου.
Το κρέας του λάμα, ενός είδους καμήλας που εκτρέφεται κυρίως για το μαλλί του, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στην υψηλή μαγειρική κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες αλλά και επειδή περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, τα πολυτελή εστιατόρια της χώρας σερβίρουν κρέας λάμα: για παράδειγμα, μια από τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ είναι το καρπάτσιο λάμα με κινόα και παρμεζάνα.
Στην παραδοσιακή κουζίνα των ιθαγενών το λάμα κατέχει επίσης εξέχουσα θέση και μάλιστα κάποιο θεωρούν το κρέας αυτό ανώτερο από το βοδινό, το χοιρινό ή το αρνίσιο. Σε κάθε περίπτωση «οι υπερβολές μπορεί να βλάψουν», προειδοποίησε η Αγκιλάρ.
Επίσης, πάλι σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας πρότεινε από την πλευρά του να μην έχει κανένας πολίτης ενδοιασμούς και να συνεχίσει να τρώει λουκάνικα χωρίς ενοχές.
«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται όταν τρώει ένα ψητό λουκάνικο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που χαρακτήρισε καρκινογόνα τα επεξεργασμένα κρέατα.
«Όπως πάντα, όλα είναι θέμα ποσότητας: η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε πράγματος είναι κακή για την υγεία», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ήλιο.
Βασιζόμενο σε περισσότερες από 800 μελέτες, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC) του ΠΟΥ, έθεσε την Δευτέρα τα επεξεργασμένα κρέατα —ιδίως τα αλλαντικά— στην κατηγορία των ουσιών που θεωρούνται «καρκινογόνες για τον άνθρωπο» ενώ τα κόκκινα κρέατα (χοιρινό, βοδινό, αρνάκι) χαρακτηρίστηκαν «πιθανόν καρκινογόνα».
«Ανησυχούμε άδικα τους ανθρώπους όταν βάζουμε το κρέας στο ίδιο τσουβάλι με τον αμίαντο ή τον καπνό», είπε ο Σμιτ, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή.
Τα λουκάνικα και τα αλλαντικά χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη Γερμανία, ωστόσο η κατανάλωση κρέατος στη χώρα μειώθηκε το 2013 στα 60,3 κιλά ανά άτομο τον χρόνο, από 61,3 κιλά που ήταν το 2010. Η Γερμανία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός κρέατος, με 8,8 εκατομμύρια τόνους το 2013, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια τόνοι ήταν χοιρινό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος και κατανάλωση κρέατος: Χάθηκε το μέτρο μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ