Καταγγελία για το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών: «Υποψιάζονταν καρκίνο αλλά δεν τον έβρισκαν»

  • Ρούλα Τσουλέα
καταγγελία
Ο ασθενής είχε προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα που διαγνώστηκε με μοιραία καθυστέρηση.

Νέα καταγγελία για τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο στα στρατιωτικά νοσοκομεία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με την κόρη ενός άνδρα να αναφέρει πως η διάγνωση καθυστέρησε τρεις μήνες που ήταν μοιραίοι για τη ζωή του.

Η καταγγελία γίνεται μόλις μία ημέρα μετά την απομάκρυνση σύσσωμης της ηγεσίας του Υγειονομικού στις Ένοπλες Δυνάμεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε με δύσπνοια στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. «Είχαμε κάνει κάποιες παρακεντήσεις. Επειδή δεν μπορούσαν να γίνονται συνέχεια αυτές, έγινε μία μόνιμη παροχέτευση στον πνεύμονα για να βγάζει το υγρό το οποίο είχε», είπε η κόρη του στο Mega.

Όπως εξήγησε, ταυτοχρόνως με την παροχέτευση οι γιατροί έλαβαν και κάποια δείγματα γιατί υποψιάζονταν ότι υπήρχε κακοήθεια.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, το λάθος έγινε εκείνη την ώρα, καθώς έγινε τυχαία δειγματοληψία και όχι στοχευμένη μετά από εξετάσεις. Ωστόσο ούτε η ίδια ούτε η οικογένειά της το γνώριζαν. Το έμαθαν με τον πιο σκληρό τρόπο σχεδόν τρεις μήνες αργότερα.

«Επειδή ήξεραν ότι θα καθυστερήσουν πάρα πολύ τα αποτελέσματα της βιοψίας, μας παρότρυναν να πάρουμε τα δείγματα και να απευθυνθούμε σε εξωτερικά εργαστήρια», αφηγήθηκε. «Μας υπέδειξαν 2–3 κι εμείς διαλέξαμε το ένα. Καθυστέρησε η απάντηση έναν μήνα. Ο πατέρας μου εν τω μεταξύ είχε πάθει μέσα στο νοσοκομείο λοίμωξη από σταφυλόκοκκο».

Δεν έκαναν Pet Scan

Τα αποτελέσματα της βιοψίας βγήκαν αρνητικά, αλλά «οι γιατροί μας παρότρυναν να πάμε και στο δεύτερο εργαστήριο. Όπως και κάναμε. Όλο αυτό το διάστημα ο πατέρας μου νοσηλευόταν γιατί είχε βαριά λοίμωξη», συνέχισε η γυναίκα.

Όταν βγήκαν τα δεύτερα αποτελέσματα, που ήταν και αυτά αρνητικά, «είχαμε φτάσει σχεδόν Χριστούγεννα. Δεν είχαμε να κάνουμε κάτι περαιτέρω. Έπρεπε να φύγει από το νοσοκομείο μετά από τόσες ημέρες νοσηλείας. Αν μάζευε υγρό, θα κάναμε ξανά παρακέντηση», πρόσθεσε.

Αυτό δεν άργησε να συμβεί, συνέχισε στην καταγγελία της. Και τότε συνειδητοποίησαν τη διαφορά με τη φροντίδα σε ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός.

«Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όλοι υποψιάζονταν καρκίνο αλλά δεν μπορούσαν να τον βρουν. Έτσι πήγαμε στον Ευαγγελισμό. Κατευθείαν ο χειρουργός μάς είπε ότι πρέπει να γίνει Pet Scan για να βρουν τα σημεία όπου πίστευαν ότι υπάρχει ο καρκίνος. Εκεί βρέθηκαν οι εστίες που ήταν πολλαπλές» περιέγραψε. «Ο χειρουργός πήρε στοχευμένα δείγματα από τα σημεία αυτά και με μία ταχεία βιοψία βγήκε αμέσως η διάγνωση».

Ήταν, όμως, πια αργά. Ο καρκίνος ήταν πολύ προχωρημένος και ο άτυχος ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο.

«Μάλλον πήραν ιστό από λάθος σημείο», είπε η κόρη του. «Αν είχε γίνει από την αρχή το Pet Scan, θα είχε διαγνωστεί αμέσως και κάτι θα μπορούσε ίσως να γίνει».

Φωτογραφία: Eurokinissi