Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου: Κρούσματα της νόσου σε πρόβατα, βοοειδή και μία καμήλα ανέφερε η Ιταλία

  • Iatropedia newsroom
πρόβατα
Η παραλλαγή είναι διαφορετική από εκείνη που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη βόρεια Ευρώπη

Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου χτύπησε και την Ιταλία, η οποία ανέφερε κρούσματα της νόσου σε πρόβατα, βοοειδή και μία καμήλα, ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/9) ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η παραλλαγή είναι διαφορετική από εκείνη που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στη βόρεια Ευρώπη.

Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου μπορεί να είναι θανατηφόρος για τα οικόσιτα μηρυκαστικά, κυρίως τα πρόβατα, τα βοοειδή και τις κατσίκες.

Μια νέα παραλλαγή της νόσου, ο ιός BTV3, κυκλοφορεί στη βόρεια Ευρώπη από τα τέλη του περασμένου έτους, οδηγώντας σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού στις πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Η Ιταλία ανέφερε κρούσματα του BTV8 σε μία καμήλα, καθώς και κρούσματα σε έξι πρόβατα και 4.540 βοοειδή, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονταν στο νησί της Σαρδηνίας, ανέφερε ο WOAH, επικαλούμενος τις ιταλικές αρχές.

Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός

Ο Καταρροϊκός Πυρετός (Bluetongue disease) είναι νόσος ιογενής. Οφείλεται σε RNA ιό (ΒΤV) της οικογένειας Reoviridae του γένους Orbivirus, ο oποίος μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα δίπτερα, του γένους Culicoides. Σύμφωνα με το Diagnostic Manual του OIE υπάρχουν τουλάχιστον 26 αναγνωρισμένοι ορότυποι του ιού. Στη χώρα μας, έχουν ταυτοποιηθεί οι ορότυποι BTV-1, BTV-4, BTV-8, BTV-9 και BTV-16.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνοια: Αδιάγνωστο το 75% των περιστατικών παγκοσμίως – Οι 14 παράγοντες κινδύνου

Ιός του Δυτικού Νείλου: 18 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Υψηλή χοληστερίνη: Πώς μπορώ να τη ρίξω χωρίς φάρμακα