Κατερίνα Παπακώστα: «Ανοίξτε λεξικό να δείτε τι σημαίνει μεταρρύθμιση»
Η βουλευτής αναφέρθηκε σε τρία επίκαιρα πολιτικά θέματα, ξεκινώντας με την επιχείρηση απαξίωσης των Βουλευτών εξαιτίας των φορολογικών προνομίων τους. Κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσει ο διασυρμός των πολιτικών προσώπων και να επιλυθεί το ζήτημα επ’ ωφελεία του κοινοβουλευτισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «ο κοινοβουλευτισμός πρέπει να προστατεύεται από εμάς τους ίδιους».
Αναφέρθηκε επιπλέον στην αξιολόγηση, η οποία δεν πρέπει να κλείσει «όπως να’ ναι», με υπέρμετρο κόστος και δημιουργώντας νέα προβλήματα, αντί να λύσει το πρόβλημα. Τόνισε πως η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει σωστή δουλειά, για να μην πληρώσει η Ελληνική οικονομία τα επίχειρα μίας πολιτικής πρόχειρου κλεισίματος της αξιολόγησης.
Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στην απόφαση «ράπισμα» του ΣτΕ για τους Διοικητές των νοσοκομείων. Παράλληλα, καταδίκασε το γεγονός, πως σήμερα και μετά την απόφαση του ΣτΕ, ετοιμάζεται αποπομπή Διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι πολιτικά δεν είναι προσκείμενοι προς την Κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο, η Βουλευτής εστίασε στο γεγονός πως αυτό κατατέθηκε στην Βουλή δέκα μήνες μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, και παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως το σύστημα της Ψυχικής Υγείας έχει αποδομηθεί. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, καθώς «πατάει» πάνω στην υπάρχουσα δομή, την οποία η ίδια οργάνωσε ως Υφυπουργός Υγείας, και πάνω στα ήδη υπαρκτά δικαιώματα ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα οποία η ίδια θέσπισε με τον ν. 4272/2014.
Η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε επιπλέον, πως στον χώρο της Ψυχικής Υγείας θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην δευτεροβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας, στα Κέντρα Αποκατάστασης και στην δημιουργία νέων δομών. Αντί αυτού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εισηγείται μία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση αυξάνοντας σημαντικά την γραφειοκρατία. Η Βουλευτής κάλεσε μάλιστα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο να ανοίξει λεξικό, για να δει, τι ορίζει ως «μεταρρύθμιση».
Αναφέρθηκε επιπλέον στην διάταξη που αφορά στην ΑΕΜΥ, η οποία αναβαθμίζεται με τις αρμοδιότητες που της δίνονται. Η Κατερίνα Παπακώστα αποκάλεσε την διάταξη «σκάνδαλο», καθώς η ΑΕΜΥ δεν υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο δαπανών, ενώ η ελευθερία που της δίνεται στην στελέχωση, δημιουργεί και πελατειακή σχέση.
Ενώ, σε ότι αφορά στην επίλυση του προβλήματος των ιατρών του πρώην ΙΚΑ που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η Βουλευτής ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν είναι κατά βάση αντίθετη με την φιλοσοφία, ωστόσο η ρύθμιση είναι ρουσφετολογική και δημιουργεί ιατρούς τριών ταχυτήτων.
Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στην τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, όπου διορθώνεται λάθος του Ασφαλιστικού Νόμου. Έθεσε ωστόσο το ερώτημα, με τι είδους εμπιστοσύνη μπορεί να ψηφιστεί οτιδήποτε αφορά στον νόμο Κατρούγκαλου, στον οποίο καθημερινά προκύπτουν νέες αβελτηρίες και η Χώρα γελοιοποιείται. Επίσης, ρώτησε αν για όσα έρχονται σήμερα προς ψήφιση, έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος ή σε λίγο καιρό η Κυβέρνηση θα ζητά εκ νέου την διόρθωση των ψηφισμένων…