Κατερίνα Παπακώστα: «Ξαναδιαβάστε τον Προϋπολογισμό πριν ψηφίσετε!»
Η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού γίνεται λόγος για αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ, η οποία στηρίζεται στα έσοδα από τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και την αναμενόμενη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε αντίφαση με τον όρο που θέτει η ίδια έκθεση για την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού, που είναι η διασφάλιση των εισφορών που εισπράττονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Η προϋπόθεση αυτή σε μία εποχή, που τα ταμεία έχουν τεράστια προβλήματα είναι τουλάχιστον αισιόδοξη.
Σε ότι αφορά στην συνταγογράφηση, τόνισε, ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη πολιτική. Αντί να την ελέγξει, προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι το 2015 σημειώθηκε αύξηση 5% στην πώληση σκευασμάτων, έναντι του προηγουμένου έτος. Οι θεσμοί έχουν θέσει ως στόχο, η διείσδυση των γενοσήμων να φτάσει το 60%. Εντός του 2015, αυτή αυξήθηκε όμως μόλις κατά 1,4%. Η Βουλευτής διερωτήθηκε επιπλέον, ποιές δεσμεύσεις ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας προς τους θεσμούς, σε σχέση με το φάρμακο και το σύστημα προμηθειών
Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στα νοσοκομεία, τα οποία θα λάβουν, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, την ίδια επιχορήγηση με το 2016. Ανέφερε επιπλέον, πως τα δημόσια νοσοκομεία το 2016 δεν έλαβαν περαιτέρω ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η Βουλευτής συμπέρανε, πως η Κυβέρνηση θεωρεί την επιχορήγηση επαρκή και αναρωτήθηκε, αν και το 2017 θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι πολύμηνες λίστες αναμονής στα ογκολογικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων, και επιπροσθέτως, αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει έλλειψη υλικών, την οποία καταγγέλλουν τόσο η κοινωνία όσο και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων.
Επεσήμανε μάλιστα, ότι από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η διάψευση των εν λόγω καταγγελιών γίνεται με αγοραίο τρόπο και την εγκάλεσε να σταματήσει να επιτίθεται στους εργαζόμενους των νοσοκομείων.
Κλείνοντας, η Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στον νόμο του Γερμανού οικονομολόγου Α. Βάγκνερ, ο οποίος λέει, πως όταν η οικονομία αναπτύσσεται, ο ρυθμός μεταβολής των δαπανών για την Υγεία είναι μεγαλύτερος του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Όταν όμως η οικονομία βυθίζεται σε ύφεση, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, ο ρυθμός μείωσης των δαπανών για την υγεία είναι μεγαλύτερος του βαθμού ύφεσης της οικονομίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τους βουλευτές να ξαναδιαβάσουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό προτού τον ψηφίσουν.