Iatropedia

Καθηγητής Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης: Συσχετισμός γεωπολιτών δεδομένων και Ιατρικής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 η ομιλία του Καθηγητή Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γεωργίου-Στυλιανού Πρεβελάκη με θέμα «Η Ελλάδα σε γεωπολιτικό τρίγωνο ασταθείας: Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ρωσία», στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ. Καθηγητές Πανεπιστημίου, εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, της πολιτικής και πλήθος κόσμου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Πρεβελάκη.

Ο κ. Πρεβελάκης στην εισαγωγή του έκανε έναν παραλληλισμό ιατρικής και γεωπολιτικής στον οποίο -όπως επισήμανε- όταν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, τότε προκαλούνται προβλήματα τόσο στην υγεία όσο και στα διεθνή πεδία. Αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση λέγοντας πως “Ζούμε σε μια εποχή που το εξωτερικό μας περιβάλλον αλλάζει ραγδαία. Η Αμερική του Τραμπ, η Ευρώπη σε κρίση, η Ρωσία «απειλητική» μας προβληματίζει, τα Βαλκάνια με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος που δεν έχουν ξεπεραστεί, η Μέση Ανατολή που φλέγεται και η Τουρκία που γίνεται όλο και πιο απειλητική”.

Ταυτόχρονα, αν δούμε το εσωτερικό μας περιβάλλον, εκτός της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, αναφέρθηκε στο μείζονος σημασίας δημογραφικό πρόβλημα με έναν πληθυσμό ο οποίος συρρικνώνεται και γερνάει, στην οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη χώρα με πιο μακροπρόθεσμη συνέπεια οι Έλληνες να μην αποτελούν την απόλυτη πλειονότητα και η Ελλάδα να ανήκει όλο και λιγότερο στους Έλληνες.

Ο κ. Πρεβελάκης σημείωσε τις μεγάλες κατηγορίες μετασχηματισμών που μας αφορούν.

Η 1η είναι η Δύση -το τι συμβαίνει με την Ευρώπη και την Αμερική απέναντι στην απειλή της Σοβιετικής Ένωσης- τονίζοντας την απόκλιση που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, η οποία γίνεται όλο και οξύτερη. «Η Δύση δεν είναι πια το ασφαλές καταφύγιο που είχε φανταστεί ο Κ. Καραμανλής» ανέφερε.

Η 2η είναι η Ρωσία και η 3η είναι η Μ. Ανατολή, η Τουρκία, και η Ανατ. Μεσόγειος που βρίσκονται σε αποσταθεροποίηση και αυτό είναι κάτι -τόνισε- που μας επηρεάζει αρκετά με ποικίλους τρόπους.

Πρέπει να δούμε την εικόνα μας παγκόσμια σημείωσε ο κ. Πρεβελάκης και όχι ως απλή οντότητα του ελλαδικού χώρου, ως εδαφικό κράτος. Να φροντίσουμε να κατέχουμε τα αναγκαία εφόδια σε έναν κόσμο που αλλάζει και αν τα αξιοποιήσουμε με σχέδιο θα έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το εσωτερικό μας περιβάλλον, στο εξωτερικό περιβάλλον που αλλάζει, ώστε αντί να είμαστε η τελευταία χώρα της ανατολής, να είμαστε το προπύργιο μιας παγκοσμιοποιημένης δύσης απέναντι σε ένα γεωπολιτικό χώρο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.