Καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης: Είμαστε περήφανοι που ανοίξαμε τον δρόμο του καρδιοχειρουργικού τουρισμού στην Ελλάδα

  • Iatropedia newsroom
γιατρός, καρδιά
Περήφανος για τη συμβολή του στην έναρξη του καρδιοχειρουργικού τουρισμού στην Ελλάδα δηλώνει ο καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης, η φήμη του οποίου, ως καρδιοχειρουργού, είναι παγκόσμια. 

«Έχουμε ήδη ασθενείς από ΗΠΑ, Αγγλία και Νέα Ζηλανδία. Έρχονται γιατί η Ελλάδα όχι μόνο αφομοιώνει τεχνογνωσία αλλά και γιατί τη δημιουργεί και γιατί παράγει καινοτομία ενώ εκπαιδεύει γιατρούς απ’ όλο τον κόσμο» τόνισε ο καθηγητής Θεόδωρος Κωφίδης, μιλώντας στο ΕΤΒΑVIPE Studio που λειτουργεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής. Ένα studio που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) με κύριο σκοπό την παρουσίαση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ο εκ Κομοτηνής καταγόμενος κ. Κωφίδης ακολούθησε μία διαδρομή σχεδόν 30 ετών στο εξωτερικό, έχοντας αφήσει το επιστημονικό του στίγμα ως καρδιοχειρουργός σε Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ. Τελευταίος του σταθμός πριν επαναπατριστεί στην Ελλάδα ήταν η Σιγκαπούρη όπου έζησε 18 χρόνια. Εκεί ήταν τακτικός καθηγητή της καρδιοθωρακοαγγειοχειρουργικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και διευθυντής του αντίστοιχου Τμήματος στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από περίπου τρεις μήνες, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όταν οι συζητήσεις που είχε με τον Όμιλο «ΥΓΕΙΑ» κατέληξαν στη συμφωνία δημιουργίας του Διεθνούς Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ελλάδας, η λειτουργία του οποίου ανακοινώθηκε επίσημα στις 23 Οκτωβρίου 2024.

Θέλοντας να επισημάνει τις προηγμένες μεθόδους και υπηρεσίες που θα προσφέρει το Διεθνές Καρδιολογικό Κέντρο Ελλάδας στους ασθενείς του, ο κ. Κωφίδης είπε: «Ούτε λίγο, ούτε πολύ, θέλουμε να αλλάξουμε όλη την εμπειρία του ασθενούς γύρω από μια επέμβαση καρδιάς, εφαρμόζοντας την ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική. Αξιοποιούμε μία πλατφόρμα όπου όλες οι επεμβάσεις καρδιάς, είτε λέγεται μιτροειδής βαλβίδα, είτε αορτική, είπε by pass, να γίνονται από πολύ μικρές τομές, δίχως να ανοίγει το στέρνο. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα. Έτσι δεν ταλαιπωρείται ο ασθενής καθώς έχουμε λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερη αιμορραγία, μικρότερο τραύμα, λιγότερες αρρυθμίες και κυρίως γρήγορη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς».

Εξατομικευμένες βαλβίδες καρδιάς

«Ο κύριος πυλώνας του Διεθνούς Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ελλάδας χτίζεται γύρω από ενδοσκοπικές υβριδικές ρομποτικές τεχνικές» τόνισε ο καθηγητής και αναφέρθηκε σε μια καινοτομία που φέρνει από τη Σιγκαπούρη. Όπως εξήγησε: «Ετοιμάζουμε εξατομικευμένη βαλβίδα για την καρδιά του κάθε ασθενούς. Βασιζόμενοι στις αξονικές και τους υπέρηχους του ασθενούς, προχωράμε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, της τρισδιάστατής εκτύπωσης και κάποιων άλλων καινοτόμων πρακτικών στη κατασκευή της βαλβίδα που χρειάζεται ο συγκεκριμένος ασθενής. Έχουμε πλέον τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία ώστε να εξατομικεύουμε τη θεραπεία αλλά και το εμφύτευμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτές τις μέρες η ομάδα μου από τη Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πόλη Ιρβάιν της Καλιφόρνια όπου έχουμε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή αυτών των πρωτοποριακών εξατομικευμένων βαλβίδων».

Ο κ. Κωφίδης είπε ότι φιλοδοξία του είναι, η διαχείριση ενός τμήματος αυτού του project να γίνεται από την Ελλάδα και με την ευκαιρία έκανε γνωστό ότι μέσα στο Διεθνές Καρδιολογικό Κέντρο Ελλάδας θα λειτουργεί και γραφείο ευρεσιτεχνίας και επιχειρηματικότητας.

Χειρουργείο – Έρευνα – Χόμπι

Η ζωή του μοιράζεται κυρίως σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη του αλλά όταν βρει λίγο ελεύθερο χρόνο τον αφιερώνει στα χόμπι του. Αγαπά τη φωτογραφία, όπως λέει, το διάβασμα, όπως και να πιλοτάρει. «Η κλινική πράξη της καρδιοχειρουργικής είναι η καθημερινή μου δουλειά. Απλά στον ελεύθερο χρόνο μου, όσο μπορεί να υπάρχει αυτός, ασχολούμαι με την έρευνα και την καινοτομία. Κι αυτό το κάνω εδώ και 27 συναπτά έτη. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολούμαι με κλινικές εφαρμογές, με τη δημιουργία εργαλείων, εμφυτευμάτων κλπ, απτών, δηλαδή, προϊόντων τα οποία μπορούν να βγουν στην αγορά και να σώσουν ζωές», λέει ο κ.Κωφίδης. Θέλοντας να κάνει αντιληπτή τη σημασία της επιχειρηματικής διάστασης που προκύπτει από την ερευνητική του δραστηριότητα, λέει: «Ένας καρδιοχειρουργός, στο πλαίσιο της ενεργής καριέρας του μπορεί να σώσει, ας πούμε, περίπου 5.000 άτομα. Λανσάροντας όμως ένα καινούργιο προϊόν και φροντίζοντας να βγει βιομηχανικά στην αγορά, μπορεί να αγγίξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Άρα το inpact, δηλαδή η επιρροή στην ίδια την καρδιοχειρουργική όπως και στη βελτίωση της υγείας των ασθενών σε ευρύτερη κλίμακα είναι αυτό που σε διεγείρει και σε οδηγεί στο να ασχοληθείς και με αυτά τα πράγματα».

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που αποτελούν προϊόν των δικών του ερευνών και εντάσσονται στη λίστα των εφευρέσεών του. Ανάμεσά τους: εργαλεία ενδοσκοπικά, κάμερες που καθιστούν την ενδοσκοπική χειρουργική λιγότερο τραυματική για τον ασθενή και πιο εργονομική για τον χειρουργό, ριτράκτορες (εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να ανασύρουν τον ιστό) κ.α.

Ερωτηθείς αν όλο αυτό το σύγχρονο και καινοτόμο «πακέτο» στη καρδιοχειρουργική απευθύνεται στους λίγους και οικονομικά πιο εύπορους, ο κ.Κωφίδης είπε: «Πάντα κάποιος κάνει την αρχή. Προσβλέπουμε ότι εφόσον εγκαθιδρυθεί, στη συνέχεια θα διασπαρεί και σε ιδιωτικά και σε δημόσια ιδρύματα».

Φιλοσοφικά ζητήματα

Η κουβέντα πέρασε από τα αμιγώς επιστημονικά θέματα σε κάποια πιο φιλοσοφικά όπως αν μπορούν να συνυπάρχουν πίστη και επιστήμη;

Στο θέμα αυτό ο κ.Κωφίδης ήταν κατηγορηματικός. «Βεβαίως και μπορούν να συνυπάρχουν. Αν δούμε για παράδειγμα τον Αϊνστάιν, όπως και άλλους μεγάλους επιστήμονες διαπιστώνουμε ότι όσο μεγάλωνα, εμβάθυναν και ωρίμαζαν στην επιστήμη τους, τόσο περισσότερο αναγνώριζαν τον Θεό».

«Κάθε φορά που σώζετε μια ζωή έρχεστε πιο κοντά, στον Θεό ή στον άνθρωπο;» ήταν ένα ακόμη από τα ερωτήματα που δέχτηκε, για να απαντήσει: «Νομίζω ότι αυτά τα δύο είναι συζευγμένα, πάνε μαζί. Όσο περνάνε τα χρόνια, συναισθηματικά είμαι περισσότερο αναμεμειγμένος με το αντικείμενο απ΄ ό,τι στο παρελθόν . Σήμερα αν χάσω έναν ασθενή ή παρουσιαστεί κάποια επιπλοκή, αυτό μου στοιχίζει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι όταν ήμουν 35 χρονών»

Φοιτητικό ακροατήριο

Με αφορμή το φοιτητικό ακροατήριο που υπήρχε μέσα στο στούντιο (φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) οι οικοδεσπότες ρώτησαν τον κ. Κωφίδη αν έχει να τους δώσει κάποιες συμβουλές, ως επιστήμονας και πατέρας.

Κάνοντας χρήση του αποφθέγματος που είχε πει ο Henry Ford: «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο» ο κ. Κωφίδης είπε στους νέους: «Έτσι λοιπόν πιστέψτε στον εαυτό σας, πιστέψτε ότι ο δρόμος της ζωής θα σας φέρει στον στόχο σας. Βεβαίως με την ανάλογη προσπάθεια. Δεν υπάρχουν όρια. Φτιαχτήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο εγκέφαλός μας, αυτή η απεριόριστη μηχανή, να μας βρίσκει δρόμους και διαύλους επιτυχίας».

Ο ίδιος όταν έφευγε πριν πολλά χρόνια από την Κομοτηνή δεν μπορούσε να φανταστεί τη διαδρομή που θα ακολουθούσε.

«Το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήθελα να γίνω γιατρός» είπε και παρομοίωσε το ταξίδι της ζωής με ένα νυχτερινό ταξίδι από Κομοτηνή για Αθήνα. «Σκεφτείτε», είπε «ότι ταξιδεύετε νύχτα από την Κομοτηνή στην Αθήνα. Κατά το ταξίδι δεν βλέπετε τα πάντα που υπάρχουν μπροστά σας παρά μόνο αυτά που σας επιτρέπουν τα φώτα του αυτοκινήτου σας, δηλαδή στα 100 μέτρα. Τι πρέπει να κάνετε; Να φοβηθείτε, να πανικοβληθείτε; Όχι, συνεχίζετε γιατί ξέρετε ότι είστε στην Εθνική Οδό και ο δρόμος αυτός σας οδηγεί στην Αθήνα και τον ακολουθείτε!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι single γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες από τους single άνδρες, δείχνει νέα μελέτη

TikTok Challenges: Οι δοκιμασίες που στέλνουν τα παιδιά στο νοσοκομείο – Τι δείχνουν οι μελέτες