Iatropedia

Κάτια Δανδουλάκη: Έτσι σώθηκα από την θρόμβωση – Τι πρέπει να ξέρετε

Μια αποκάλυψη που ελάχιστοι περίμεναν έκανε σήμερα η διάσημη ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για την επικείμενη Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Η Κάτια Δανδουλάκη ανέβηκε στο βήμα και -μεταξύ άλλων- είπε ότι πέρασε κι εκείνη μια προσωπική περιπέτεια με την θρόμβωση. Εξήρε την βοήθεια που έλαβε από τους εξειδικευμένους γιατρούς που επισκέφτηκε και παρότρυνε κάθε συμπολίτη μας να μην αμελεί αυτήν τη σοβαρή πάθηση, αλλά να ενημερώνεται και να ακολουθεί πιστά αυτά που του λένε οι γιατροί. Άλλωστε, όπως είπε η ίδια, αυτό που την έσωσε από την θρόμβωση ήταν ακριβώς αυτό, ότι έλαβε εγκαίρως την σωστή ιατρική φροντίδα και έκανε όλα όσα της είπαν οι γιατροί.

Θρόμβωση: Τι πρέπει να ξέρετε

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή:

«Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορούν να σώσουν τη ζωή των ασθενών»

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θρόμβωση και τις επιπτώσεις της, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στο κοινό και στους Επαγγελματίες Υγείας.

Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση, 13 Οκτωβρίου, επιλέχθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά πριν από 150 περίπου χρόνια (το 1859), το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου και ιδιαίτερα της Πνευμονικής Εμβολής.

Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.