Καίγοντας το περιττό λίπος με ένα… χάπι;
Αυτό που κατάφεραν ερευνητές του Salk Institute for Biological Studies δίδοντας σε ποντίκια ένα νέο σκεύασμα με την ονομασία Fexaramine για την φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας –το όνειρο κάθε φαρμακευτικής εταιρίας– ήταν να αυξήσουν τους ρυθμούς μεταβολισμού τους ενεργοποιώντας την σχετική διαδικασία μέσω της πρωτεΐνης FXR που δίνει το «σήμα» για καύση λίπους πριν από κάθε γεύμα, παρόλο που δεν είχε χορηγηθεί τροφή.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Nature Medicine έδειξαν ότι υπέρβαρα ποντίκια όχι μόνο έχασαν βάρος, αλλά παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης (γνωστό υπαίτιο καρδιακών παθήσεων) ενώ παρατηρήθηκε και βελτίωση στην ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα που αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή εμφάνισης διαβήτη τύπου Β, μια ασθένεια η οποία όλο και συχνότερα «χτυπάει» τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν η επίδραση του σκευάσματος στο λίπος. Το «λευκό λίπος» αποθηκεύει ενέργεια. Αντίθετα, ένα διαφορετικό είδος λίπους, το λεγόμενο «φαιό λίπος», βοηθάει στο «κάψιμο» της ενέργειας που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός. Μέχρι το 2009 οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ενήλικες δεν είχαν «φαιό λίπος» αλλά μόνο τα μωρά.
Έκτοτε, τρείς ανεξάρτητες έρευνες ανακάλυψαν ότι τα μωρά δεν είναι τα μόνα, οδηγώντας τους επιστήμονες στο να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην ανάπτυξη σκευασμάτων που θα κάνουν το «φαιό λίπος» ακόμη πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων, συμβάλλοντας παράλληλα στην μετατροπή του «λευκού λίπους» σε «φαιό».
Τα τεστ στα πειραματόζωα δεν έδειξαν τις συνήθεις παρενέργειες παρόμοιων σκευασμάτων και το επόμενο βήμα τώρα, σύμφωνα με τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Michael Downes και Ronald Evans, είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: