Κέντρα Τραύματος στην Ελλάδα: Ο ρόλος και η σημασία τους για το σύστημα υγείας

Ο στόχος για να θεωρούνται «επιτυχημένα» τα Κέντρα Τραύματος που δημιουργούνται στην Ελλάδα, είναι να μειώσουν την θνησιμότητα των βαριά τραυματιών από το 50% που είναι σήμερα, στο 30%.
Ο Παντελής Βασιλείου, καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Tραύματος και ο Κώστας Φορτούνης, χειρουργός, μίλησαν για τα κέντρα τραύματος και τη σημασία τους για το εθνικό σύστημα υγείας, στην εκπομπή, «Μέρα με χρώμα» της ΕΡΤ3.
«Θα είναι ένα πλαίσιο για να αρχίσει να λειτουργεί αυτό το σύστημα και να οργανώνεται. Έχει γίνει ο νόμος με ένα τρόπο που να μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και τώρα, ότι θα ισχύουν από την ώρα που υπογράφηκε. Οι δομές υπάρχουν, υπάρχει εκπαίδευση που γίνεται από το 1992 που είχε σχέση με αυτό, αλλά γινόταν αποσπασματικά, αλλά χάνεται η εκπαίδευση αν δεν το εφαρμόσεις. Αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Βασιλείου.
«Όλα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια. Δεν αρκούν οι ηρωισμοί και δεν πρέπει να γίνονται πράγματα αποσπασματικά, πρέπει να υπάρχει οργάνωση», τονίζει ο ίδιος.
«Σημαντικό βήμα η ψήφιση του νόμου, μπαίνει το πλαίσιο για την ανάπτυξη οργανωμένων δομών τραύματος, αλλά είναι φανερό ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν αύριο, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Βασικό σκέλος αυτής της προσπάθειας είναι η εκπαίδευση. Τα νοσοκομεία στην Ελλάδα εφημερεύουν, λόγω έλλειψης προσωπικού, κάθε τέσσερις μέρες. Αυτό που ισχύει στις περισσότερες χώρες είναι κάθε μέρα και αυτό είναι το λογικό, ειδικά για κέντρα τραύματος θα χρειάζονταν καταρχήν λιγότερα», πρόσθεσε.
Το πιο σημαντικό είναι ότι θα υπάρξει συγκέντρωση των περιστατικών σε λιγότερα κέντρα, άρα μεγαλύτερος βαθμός εξειδίκευσης και εμπειρίας.
Σαν κέντρα τραύματος πρώτου επιπέδου στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν το Παπανικολάου, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, το ΑΧΕΠΑ εξαιρείται του νόμου αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης ορθοπεδικής κλινικής, υπάρχουν όμως δυνατότητες και υποδομές να λειτουργήσει στο προσεχές διάστημα.
Δείτε ολόκληρο τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τα Κέντρα Τραύματος
«Το τραύμα είναι η πρώτη παγκοσμίως αιτία θανάτου, στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες της ζωής, στην Ελλάδα ισχύει το ίδιο, χειρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει βέβαια μια βελτίωση λόγω της ανάπτυξης του οδικού δικτύου», είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο χειρούργος Κώστας Φορτούνης.
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – ΕΚΠΑ: Επείγουσα Χειρουργική & Τραύμα, την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας – ΕΕΕΠΦ και την Παγκύπρια Εταιρεία Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής – ΠΕΤΕΧ ΜΑΧΑΩΝΑΣ, και θα πραγματοποιηθεί στις 3 – 5.04.2025 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβικό σταθμό στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη σε εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη και λειτουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Τραύματος.
Πηγή: ertnews / Φωτογραφία iStock