Iatropedia

Κέντρα Υγείας: «Κάποια δεν έχουν τη δυνατότητα για ακτινογραφία θώρακα, ή γενική αίματος»

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η οργάνωση του συστήματος Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού.

Το θέμα της έλλειψης υγειονομικής κάλυψης στην Περιφέρεια αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο, με αφορμή τον θάνατο της ηλικιωμένης τουρίστριας στην Ανάβρα Αλμυρού, γεγονός που προκάλεσε το Σάββατο (24/08) την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Την πραγματική διάσταση του προβλήματος, είναι η εξής: Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου λειτουργούν σε 24ωρη βάση και οφείλουν να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες με επαρκή κάλυψη όλων των ειδικοτήτων γιατρών, αλλά και νοσηλευτών.  Επίσης όπου δεν υπάρχει σταθμός του ΕΚΑΒ τα Κέντρα Υγείας οφείλουν να διαθέτουν επανδρωμένα με πληρώματα ασθενοφόρα, που να καλύπτουν όλο το 24ωρο τις ανάγκες για διακομιδές.

Ωστόσο, η πραγματικότητα εμφανίζεται διαφορετική. «Οι σοβαρές ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, δεν επιτρέπουν να λειτουργούν κανονικά σε 24 ωρη βάση. Λόγω ελλείψεων προσωπικού εφημερεύουν με κοντινά Κέντρα Υγείας μονά, ζυγά και με έναν γιατρό αφού οι γιατροί μετακινούνται στα κοντινά νοσοκομεία και κάνουν εφημερίες», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Τα Κέντρα Υγείας, μάλιστα, έχουν υπό την οργανική τους εποπτεία τα Περιφερειακά και Πολυδύναμα ιατρεία, τα οποία στελεχώνονται με Γενικούς Ιατρούς ή Αγροτικούς Ιατρούς και λειτουργούν μόνο τις καθημερινές (7 π.μ. έως 3μ.μ).

Κάθε Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου, λοιπόν, μπορεί να έχει πάνω από 20 Περιφερειακά και Πολυδύναμα Ιατρεία, τα οποία είναι επιφορτισμένα κυρίως με το έργο της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων.

Εντός του συγκεκριμένου πρωινού ωραρίου τους, ωστόσο, εξετάζουν και ασθενείς εάν υπάρξει ανάγκη.

«Τα περισσότερα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν μόνο μια, δυο ημέρες την εβδομάδα, αφού οι γιατροί μετακινούνται στα Κέντρα Υγείας αναφοράς για να μην κλείσουν. Όπως και της Ανάβρας που πρέπει να καλύπτεται από γιατρό ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού που ανήκει», αναφέρει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: «Είχε ιατρική κάλυψη η τουρίστρια που κατέληξε από ανακοπή στη Μαγνησία»

Οι γιατροί καλύπτουν «τρύπες» σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία

Όπως σχολιάζει μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, η συζήτηση που άνοιξε στον δημόσιο διάλογο με αφορμή το τραγικό περιστατικό με την τουρίστρια στη Μαγνησία και με επίκεντρο το εάν θα έπρεπε ή όχι το Περιφερειακό Ιατρείο της Ανάβρας να είναι ανοικτό Κυριακή απόγευμα είναι άκυρη.

«Κι αυτό γιατί δεν ήταν υποχρεωμένο βάση νόμου να είναι ανοιχτό. Πρέπει όμως να κινδυνεύουν ασθενείς επειδή τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι κλειστά και δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση; Ασφαλώς και όχι», σχολιάζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν Κέντρα Υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω έλλειψης επίσης νοσηλευτών. Εάν λειτουργούσαν με ικανοποιητική στελέχωση τα Κέντρα Υγείας και υπήρχε κάλυψη με ασθενοφόρο όλο το 24ωρο οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονταν με ασφάλεια.

«Υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας που δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακα, μία γενική αίματος», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Να γίνουν προσλήψεις, να δοθούν κίνητρα»

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, τα ασθενοφόρα καλύπτουν τα περιστατικά λιγότερο από τις μισές βάρδιες το μήνα, ενώ στα σοβαρά περιστατικά το ασθενοφόρο αποστέλλεται από τον πλησιέστερο σταθμό ΕΚΑΒ, ο οποίος συνήθως βρίσκεται πολύ μακριά και καθυστερεί να προσεγγίσει τον ασθενή.

«Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν προσλήψεις, να δοθούν κίνητρα. Τα περιφερειακά ιατρεία να λειτουργούν όλες τις καθημερινές όπως λειτουργούσαν πάντα», σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Πόσα χρήματα θα παίρνουν οι γιατροί στις άγονες περιοχές, με τη νέα ΚΥΑ

Και καταλήγει: «Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να έχουν επαρκή στελέχωση, τα ασθενοφόρα πρέπει να έχουν για πλήρωμα διασώστες και όχι ένστολους που είναι άσχετοι, ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό όπως προβλέπεται για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας. Δηλαδή μπορεί ένας διοικητικός ή τεχνικός υπάλληλος ή οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας να παραλαμβάνει και να μεταφέρει έναν πολυτραυματία; Κίνητρα λοιπόν για να λυθούν αυτά τα διαχρονικά προβλήματα».