Iatropedia

ΚΕΘΕΑ: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι – Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά ακάθεκτο στον σχεδιασμό του για κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού. Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις, ενώ κατέθεσαν και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στον κόσμο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) η ανακοίνωση των ονομάτων του νέου διορισμένου από το Υπουργείο Υγείας Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, με πρόεδρο τον ψυχίατρο  Χρήστο Λιάπη και αντιπρόεδρο την κοινωνιολόγο Φωτεινή Λεομπίλλα. Αντίθετοι είναι εργαζόμενοι, θεραπευόμενοι, αλλά και οι Σύλλογοι Γονέων των παιδιών που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης.

Το πρωί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο -και λίγη ώρα αφού κατατέθηκε η προσφυγή του ΚΕΘΕΑ κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στο ΣτΕ – μέλη της διορισμένης από το Υπουργείο Υγείας διοίκησης με τη συνοδεία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, θέλησαν να συνεδριάσουν στα κεντρικά γραφεία του ΚΕΘΕΑ.

Οι εργαζόμενοι τους ενημέρωσαν ότι αφενός έχουν στάση εργασίας και αφετέρου έως ότου εγκριθεί από τη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή, δεν αναγνωρίζουν το νέο Διοικητικό  Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν:

«Το πραξικόπημα στο ΚΕΘΕΑ ολοκληρώθηκε με τον διορισμό αυστηρά κομματικού Διοικητικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Υγείας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων παραμένει απόλυτα δεσμευμένος στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού όχι μόνο ως μορφή δημοκρατικής οργάνωσης δημόσιων φορέων αλλά και ως αποκρυστάλλωση, στο διοικητικό επίπεδο, της αυτοδιαχειριστικής θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ».

Δείτε επίσης – ΚΕΘΕΑ: Τέλος στο αυτοδιοίκητο – Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που διόρισε ο Βασίλης Κικίλιας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ προκήρυξε:

1. Στάση εργασίας την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως τις 16:00
2. Πανελλαδική γενική συνέλευση την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 12:00 με 16:00

«Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση του συστήματος τηλεδιάσκεψης του Οργανισμού, στην Αθήνα από τις ΚΥ στο Μετς και στις υπόλοιπες πόλεις από τους χώρους με την αντίστοιχη υποδομή».

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Οργανισμός «λάφυρο»

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ εξηγούν τους λόγους που αντιτίθενται στη λογική του διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου στον Οργανισμό, έναντι του εκλεγμένου:

«Στη θέση των άμισθων και επιφανών που συγκροτούσαν για 33 χρόνια τις αιρετές διοικήσεις του ΚΕΘΕΑ, επέλεξε ανθρώπους άμεσα συνδεδεμένους με την παράταξή του, απολύτως ελεγχόμενους και ενίοτε με εξαιρετικά επιθετική ρητορική εναντίων αυτών που καλούνται να «διοικήσουν». Ταυτόχρονα επιχειρείται με εξαιρετικά μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί η κατάληψη ως προστασία και το πραξικόπημα ως ενίσχυση του αυτοδιοίκητου! Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε το ΚΕΘΕΑ είναι ένα ακόμη λάφυρο που διανέμεται στο
κομματικό κράτος, είτε η κατάληψή του είναι ένα πρώτο βήμα σε ανομολόγητους σχεδιασμούς για το χώρο της απεξάρτησης και της δημόσιας υγείας. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ανησυχητικά όχι μόνο για μας αλλά για το σύνολο της κοινωνίας».

Δείτε επίσης – «Ο Υπουργός Υγείας θέλει να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ;» – Αντιδρούν οι Σύλλογοι Οικογένειας στον διορισμό του νέου Δ.Σ

Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη λογική της δημόσιας και δωρεάν φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής τάξης και εισοδήματος. Θεωρούν, επίσης, όπως λένε το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο ως «ορισμένου χρόνου» και «ειδικού σκοπού», το οποίο «δεν θα λογοδοτεί παρά μόνον σε αυτόν που το διόρισε. Η δική μας αντίληψη προτάσσει διοικήσεις που θα εκπροσωπούν και θα λογοδοτούν στην κοινωνία όχι μόνον για το ΚΕΘΕΑ αλλά για όλους τους Οργανισμούς δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας τη χρηστή διοίκηση».

ΚΕΘΕΑ: Καμία προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργού Υγείας για διάλογο

Μέχρι τώρα, ο Υπουργός Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία πρωτοβουλία για ουσιαστικό διάλογο, όπως λένε οι εργαζόμενοι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. «Αντίθετα, το σύνολο σχεδόν των θεσμικών παραγόντων της χώρας, δεκάδες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό και δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας το ζητούν. Οι εργαζόμενοι ζητούμε, για μια ακόμη φορά», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.