Iatropedia

Κικίλιας: Επιπλέον ανάπτυξη κλινών Covid στη Θεσσαλονίκη και αεροδιακομιδές ασθενών με C130

Νέο σχέδιο για την επέκταση της δυναμικότητας του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, που "λυγίζει" κάτω από το βάρος των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στην συμπρωτεύουσα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, την ανάπτυξη 100 νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών με C130, από απομακρυσμένες περιοχές στην πρωτεύουσα. Στις 50 κλίνες που ανακοίνωσε χθες ο Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να προστεθούν ακόμη 50, οι οποίες θα αναπτυχθούν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Ο υπουργός Υγείας, συμμετείχε σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης.

Αμέσως μετά δήλωσε: «Λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Β. Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα έχουμε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα. Κάνω έκκληση σε όλους τους συμπατριώτες μας και συμπολίτες μας, να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα, από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα. Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν»

Οι νέες κλίνες θα κατανεμηθούν ως εξής

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο που εφημερεύει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Κικίλιας: «Προσοχή να επιδείξουν οι κάτοικοι – Η μεταδοτικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένη»

Ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας συνέστησε στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη:

«Εξήγησα χθες ότι από το εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η θετικότητα είναι στο 32%. Αυτό δεν είναι τυχαιοποιημένο δείγμα. Αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν σε ένα εργαστήριο, ξέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι θετικοί, επειδή είτε έχουν συμπτώματα, είτε κάποιος από το περιβάλλον τους έχει κολλήσει τον ιό. Δεν είναι σε όλες πηγές μέτρησης στη Β. Ελλάδα αυτό το ποσοστό. Όμως τα στοιχεία από τα Νοσοκομεία δείχνουν, προφανώς, του λόγου το αληθές».

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι χθες τα νέα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα κατέγραψαν πανελλήνιο ρεκόρ, φτάνοντας τα 652 σε σύνολο 2.384, με την Αθήνα να έπεται με 588 νέες διαγνώσεις.

Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια: