Κικίλιας: Πότε ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο, τόνισε μιλώντας στο Parapolitika FM, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.
Ο αντιγριπικός εμβολισμός αυτή τη χρονιά αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ απαραίτητος εν μέσω πανδημίας, όπως λένε οι επιστήμονες, καθώς μας προφυλάσσει από το πρόβλημα να έχουμε ταυτόχρονα δύο αναπνευστικούς ιούς σε έξαρση.
«Η Επιτροπή Εμβολιασμών με την οποία θα κάνω συνέντευξη Τύπου, μαζί και με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα εξηγήσει και θα τεκμηριώσει επιστημονικά ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και πώς θα γίνει ο εμβολιασμός» τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά και την τήρηση των μέτρων από τους έλληνες πολίτες.
Πόσο ασφαλές είναι το νέο εμβόλιο του κορονοϊού που αναμένεται
Μιλώντας για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι καμία τεράστια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία δε θα ρίσκαρε τη φήμη της, την αξιοπιστία της και τα κέρδη της φέρνοντας ένα εμβόλιο στην αγορά το οποίο δεν είναι επαρκές ή ασφαλές.
«Είναι προφανές ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη εμβόλια χωρίς να έχουν τεσταριστεί, χωρίς να έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, χωρίς να έχουν εγκριθεί. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ» ανέφερε.
Οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα και είναι παράδειγμα προς μιμηση
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι Έλληνες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, καθώς απέδειξαν ότι μπορούν να πειθαρχήσουν και να τηρήσουν τα μέτρα
«Στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας – και τους ευχαριστώ πάρα πολύ – πειθαρχούν, στηρίζουν τις οικογένειές τους και αντιλαμβάνονται τι σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους γονείς μας, τις ευπαθείς ομάδες και τους εαυτούς μας. Και το κάνουν αυτό με συγκριτικά υπερπολλαπλάσια και καλύτερα αποτελέσματα από οπουδήποτε αλλού», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι νόμοι του Κράτους περί Δημόσιας Υγείας και ο Ποινικός Κώδικας. Εμείς πρώτα θέλουμε να συμβουλεύουμε, θέλουμε να ενημερώνουμε, θέλουμε να στηρίζουμε. Μετά, εάν και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, προχωρά η Κυβέρνηση δια της Πολιτικής Προστασίας σε συγκεκριμένα μέτρα και φυσικά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ενδεδειγμένες κινήσεις και αποφάσεις τέτοιες, που να διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία».
Κικίλιας: «1.200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους»
Ο υπουργός κ. Κικίλιας δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι 1.200 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ θα είναι έτοιμες στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους, ενώ συμπλήρωσε ότι επιπλέον 6.500 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό έχουν στελεχώσει τους τελευταίους μήνες το ΕΣΥ.
«Μεγαλύτερη τεχνογνωσία, φάρμακα, διπλάσιες ΜΕΘ και καλύτερη γνώση του ιού από την πλευρά των επιστημόνων μας. Αλλά εάν δεν συμβαδίσει σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια και η ελληνική κοινωνία, προφανώς και τα αποτελέσματα δεν θα είναι αυτά τα οποία θέλουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.