Κικίλιας: Μέχρι 16 Αυγούστου η 1η δόση για τους υγειονομικούς – Σε άδεια άνευ αποδοχών όσοι δεν συμμορφωθούν
Στην εξειδίκευση των μέτρων που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, στέγες ατόμων διαβίωσης με ειδικές ανάγκες, θεραπευτήρια χρονιών πασχόντων, κλειστές δομές πρόνοιας, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρων ειδικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία κ.ά.
Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή απέχει από τη δεύτερη δόση, θα απέχει από την εργασία τους άνευ αποδοχών. Εμβολιασμένοι θα πρέπει να είναι και όλοι οι φιλοξενούμενοι.
Στη δομή που δεν θα τηρεί τους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 200.000 συν ποινικές κυρώσεις.
Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή σε νοσοκομεία και κλινικές έως την 1 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση. Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να προσλαμβάνεται προσωπικό με ταχείες διαδικασίες σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται επίσης ειδικές επιτροπές για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας
Αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι θα μπορούν να φιλοξενούνται σε εσωτερικούς χώρους σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως ανέφερε o υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85%.
Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνο εμβολιασμένους, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν πέντε ημέρες άδεια, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός και πως η άδεια είναι κίνητρο για τον εμβλιασμό.
Πιερρακάκης: Πότε θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Τη λειτουργία της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR» παρουσίασε από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η εφαρμογή, όπως είπε, είναι ήδη διαθέσιμη από σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, η διαδικασία να «κατεβάσει» κάποιος την εφαρμογή-κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για να μπορεί να ελέγχει την γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, είναι εύκολη και απλή.
Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;
Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
- Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
- Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
- Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Ποια είναι η χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:
- Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
- Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
- Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
- PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.