Κικίλιας στη Βουλή: «Θα καλυφθεί έως το 70% των εμβολιαστικών αναγκών μέχρι τις αρχές καλοκαιριού
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ελευθερία», σημειώνοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ο χρόνος παραδόσεων εμβολίων είναι ο ίδιος για όλες τις χώρες μέλη και διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική είναι άρτια και «εξασφαλίζεται μαζί με την πρώτη δόση του εμβολίου, και η δεύτερη δόση».
Αναφορικά με την πορεία έλευσης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο «έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια», σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρείες ότι θα κάνουν. Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι προμήθειες των εμβολίων, όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της ΕΕ, θα καλύψουν έως τις αρχές καλοκαιριού το 70% των αναγκών του γενικού πληθυσμού.
«Το δικό μας πρόγραμμα προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, έτσι θα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και γραμμές». Αν χρειαστεί θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμβολιάζονται στα σπίτια τους όσοι είναι έχουν κινητικά προβλήματα, πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τους εμβολιασμούς των υγειονομικών, και το γεγονός ότι κάποιοι αρνήθηκαν είπε: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοί μου. Ο εμβολιασμός όμως είναι προαιρετικός. Αν κύριοι αλλάξει το Σύνταγμα – και αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση μόνο της αναθεωρητικής Βουλής – αν αλλάξει αυτό, τότε θα μιλάμε με άλλους όρους, για τον τρόπο με τον οποίο εμβολιάζονται συνάδελφοί μου υγειονομικοί, νοσηλευτές κλπ», συμπλήρωσε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και, σε αυτό το κλίμα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «υπάρχει η προσωπική ευθύνη του καθενός και η αίσθηση του καθήκοντος» και προφανώς «όταν πρέπει να φροντίζεις και να περιθάλπεις ασθενείς, τότε αυτή η ευθύνη είναι ακόμα πιο μεγάλη».
Αρκουμανέας: «Δεν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων»
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αφού εκ προοιμίου επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ -βάσει νόμου- έχει την επιδημιολογική επιτήρηση περισσότερων από 52 νοσημάτων, στα οποία προστέθηκε και η covid-19, τόνισε ότι ο Οργανισμός έχει συνεργαστεί μόνο με δημόσια εργαστήρια, και αναφέρθηκε στο μητρώο Covid.
«Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID. Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και προσέθεσε: «Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».
Χαρδαλιάς: «Μονόδρομος η νίκη απέναντι στον ιό»
«Το στοίχημα ευθύνης είναι κοινό για όλους, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν είχαμε και δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου»