Σύμφωνα με τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση Anesthesiology, ασθενείς που υπέφεραν από χρόνιο πόνο στην μέση και τους χορηγούντο οπιούχα αναλγητικά εμφάνιζαν «σημαντικά αυξημένες πιθανότητες» να κάνουν κατάχρηση των φαρμάκων τους εάν έπασχαν από κατάθλιψη ή άγχος. Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 55 πάσχοντες από χρόνια οσφυαλγία με ήπια έως έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, στους οποίους εδόθη μορφίνη, οξυκωδόνη και εικονικό (placebo) αναλγητικό για ένα διάστημα έξι μηνών ενώ καταγράφονταν τα επίπεδα πόνου και η ημερήσια δοσολογία των φαρμάκων που ελάμβαναν.
Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης ή άγχους εμφάνισαν αυξημένες παρενέργειες, 50% μικρότερη βελτίωση της κατάστασής τους και 75% μεγαλύτερη χρήση των φαρμάκων τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με ήπιες ψυχιατρικές διαταραχές. Ο καθηγητής Ajay Wasan της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ τονίζει την σημασία του εντοπισμού εκ των προτέρων όσων πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη καθώς σε διαφορετική περίπτωση, λέει, οι ασθενείς κινδυνεύουν με εθισμό και άλλες σοβαρές παρενέργειες.
Από την πλευρά τους, οι θεράποντες ιατροί, αντί να αρνούνται να συνταγογραφούν οπιούχα παυσίπονα, θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι πάσχοντες από ψυχιατρικές διαταραχές λαμβάνουν αγωγή για την πάθησή τους, υποστηρίζει ο καθηγητής Wasan. Αυτό, εξηγεί, μπορεί να συμβάλλει τόσο στην ανακούφιση του πόνου που νιώθουν όσο και στην μείωση των πιθανοτήτων κατάχρησης οπιούχων φαρμάκων.