Το επόμενο στάδιο είναι να κάνει μεταμοσχεύσεις σε πιθήκους. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal τα ποντίκια –των οποίων το καινούργιο κεφάλι έχει μερικές φορές διαφορετικό τρίχωμα από το υπόλοιπο σώμα– έχουν καταφέρει να επιβιώσουν έως και μία ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Ο Ren σκοπεύει να δοκιμάσει την τεχνική του και σε πιθήκους, ευελπιστώντας πως τα πειραματόζωα θα είναι «τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά που θα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλής και θα μπορούν να αναπνέουν χωρίς μηχανική υποστήριξη, τουλάχιστον για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρει το άρθρο της Wall Street Journal.
Η ιδέα της μεταμόσχευσης κεφαλής έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης στους επιστημονικούς κύκλους, δεδομένου ότι εγείρει ηθικά ζητήματα. Ωστόσο, από ιατρικής άποψης, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για άτομα με σοβαρές αναπηρίες ή άτομα που έχουν υποστεί εκτενή τραύματα. Για παράδειγμα, άτομα με πλήρη παράλυση ή τετραπληγία που διατηρούν τις νοητικές τους ικανότητες θα μπορέσουν θεωρητικά να ανακτήσουν την κινητικότητά τους εάν το κεφάλι τους μεταμοσχευθεί επιτυχώς σε ένα υγιές σώμα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ.
Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλής σε άνθρωπο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2017. Ο εθελοντής ασθενής είναι ο 30χρονος Ρώσος Valery Spiridonov και η επέμβαση θα γίνει από τον Ιταλό χειρουργό Δρ Sergio Canavero.