Iatropedia

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία από την ΠΟΕΔΗΝ και την ΕΙΝΑΠ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία που έχει τεθεί σε διαβούλευση στη Βουλή.

Γιατροί και εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία προκήρυξαν κινητοποιήσεις για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που έχει προωθήσει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αφορά την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση και προβλέπει μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες δομές.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για την ψυχική Υγεία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, από τις 11:00 μέχρι 15:00 και συγκέντρωση στις 12:00 στη πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που καλεί το σωματείο του ΨΝΑ και φορείς απεξάρτησης την Τετάρτη  24 Ιουλίυο 2024 και ώρα 19:30 στη πλατεία Συντάγματος, ενώ θα γίνει απεργία τη μέρα κατάθεσης και μέρα ψήφισής του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

«Απαιτούμε την απόσυρσή του. Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη  Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες και πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Από την μεριά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) ζητά την πλήρη απόσυρση του σχεδίου νόμου «που θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ρος όφελος τελικά των ιδιωτών και των ΜΚΟ που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα».

Πέρα από την συμμετόχη της στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Τετάρτη 24 Ιουλίου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από σωματεία και στις περιφέρειες.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση – Τι προβλέπει

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI