Iatropedia

Κίνητρα κι αντικίνητρα για να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά

Το ζητούμενο είναι η αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων ώστε να μειωθεί η δαπάνη για το Φάρμακο. Το μέσο για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι η πίεση προς τους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα και τα κίνητρα προς τους πολίτες για να τα προτιμούν. Στην χώρα μας, η διείσδυση των γενοσήμων σήμερα δεν ξεπερνά το 23%.

της Μαρίας τσιλιμιγκάκη

Ως το το τέλος του έτους θα πρέπει να αυξηθεί στο 40% η διείσδυση των γενοσήμων και ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2016 να έχει αυξηθεί η διείσδυση αυτή στο …ποθητό εδώ και χρόνια 60%.

Oι γιατροί είναι το «κλειδί» για να επιτευχθεί αυτό κι έτσι τους επιβλήθηκαν ήδη όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα. Κι όχι μόνο αυτό αλλά η ΗΔΙΚΑ πια «ελέγχει» αν τηρούνται τα ελάχιστα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων ώστε να …τιμωρούνται οι «παραβάτες».

Μάλιστα σε λίγες εβδομάδς θα ενεργοποιηθούν και πρόστιμα στους γιατρούς, οι οποίοι δεν θα πιάνουν αυτό το κατώτατο -πλην υποχρεωτικό- όριο συνταγογράφησης γενοσήμων.

«Κλειδί» όμως αποτελούν και οι φαρμακοποιοί που γενικά είναι πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν στην υποκατάσταση, γεγονός που τους έφερε στο παρελθόν σε ευθεία αντιδικία με τους γιατρούς.

Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι οι γιατροί θέλουν να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν το ακριβές σκεύασμα που θα πάρουν οι ασθενείς τους. Με την συνταγογράφηση με δραστική ουσία όμως, (και όχι με εμπορική ονομασία), ο ασθενής φτάνει στο φαρκακείο με μια συνταγή που γράφει μια ουσία την οποία ο φαρμακοποιός μπορεί να διαθέτει σε 5, 6 ή και 10 διαφορετικές εμπορικές μορφές. Και είναι εκείνος, ο φαρμακοποιός, που καλείται να προωθήσει το πιο φθηνό από τα γενόσημα που περιέχει την συγκεκριμένη ουσία.

Ως κίνητρο των φαρμακοποιών, αναμένεται μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους να τεθούν θέματα ποσοστού κέρδους ή και να μπουν αντικίνητρα εν είδει άτυπου προστίμου…