Kύστη στα νεφρά! Δείτε πως θα απαλλαγείτε

  • Iatropedia
Οι κύστεις των νεφρών είναι στρογγυλά σακκουλάκια που περιέχουν υγρό και σχηματίζονται στα νεφρά. Σε λίγες περιπτώσεις οι κύστεις των νεφρών μπορεί να συνδέονται με σοβαρές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών. Αλλά πιο συχνά οι κύστεις είναι ένας τύπος που ονομάζονται απλά κύστεις των νεφρών, είναι μη καρκινωματώδη μορφώματα και σπάνια προκαλούν επιπλοκές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κύστεις των νεφρών.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Δεν έχει γίνει σαφές τι προκαλεί τις απλές κύστεις των νεφρών. Τυπικά εμφανίζεται μία μόνο κύστη στην επιφανεία του ενός νεφρού, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν πολλαπλές κύστες στον έναν ή και τους δύο νεφρούς. Ωστόσο, η απλή κύστη των νεφρών δεν είναι ίδια με αυτές που εμφανίζονται στην πολυκυστική νόσο των νεφρών.

Οι απλές κύστεις των νεφρών συχνά ανιχνεύονται τυχαία κατά τη διάρκεια μίας απεικονιστικής εξέτασης που γίνεται για κάποια άλλη πάθηση.

Οι κύστεις των νεφρών συνήθως δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα. Αν όμως αρχίσουν και μεγαλώνουν σε μέγεθος μπορεί να παρατηρηθεί:

Πόνος στην πλάτη ή στο πλάι της κοιλιάς

Πυρετός

Κοιλιακός πόνος

Οι κύστεις των νεφρών μπορεί περιστασιακά να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως:

Φλεγμονή. Μια κύστη μπορεί να μολυνθεί προκαλώντας πυρετό και πόνο.

Ρήξη. Η κύστη μπορεί να ραγεί και να προκαλέσει έντονο πόνο στην πλάτη ή στο πλάι της κοιλιάς

Απόφραξη. Η κύστη του νεφρού μπορεί να εμποδίσει την κανονική ροή των ούρων και να οδηγήσει σε διόγκωση των νεφρών (υδρονέφρωση).

Αν η κύστη δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές και δεν επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Όμως, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μία εξέταση απεικόνισης, όπως υπέρηχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγχει αν κύστη μεγαλώνει σε μέγεθος.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε όλα τα ύποπτα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στα νεφρά!

Τα πάντα για τις πέτρες στα νεφρά