Η ευχή για γρήγορη ανάρρωση είναι κάτι που τα κύτταρα φαίνεται να παίρνουν τοις μετρητοίς: όπως διαπίστωσαν ερευνητές, τα κύτταρα… κινούνται για να κλείσουν μια πληγή το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα σε συνεργασία μεταξύ τους. Εκτός από την επούλωση τραυμάτων με την μέθοδο του «πουγκιού» όπου ένας δακτύλιος πρωτεϊνών σχηματίζεται στην περίμετρο της πληγής και αρχίζει να σφίγγει σαν κορδόνι γύρω από το τραύμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι τα κύτταρα κυριολεκτικά «έρπουν» σε μια κοινή προσπάθεια να κλείσουν την ανοιχτή πληγή γεφυρώνοντάς την.
Ο καθηγητής Μπενουά Λαντού, ένας από τους κύριους ερευνητές του Ινστιτούτου Μηχανοβιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και η ομάδα του δημιούργησαν μια νέα τεχνική προκειμένου να μπορέσουν να μετρήσουν τις δυνάμεις σε νανοκλίμακα που ασκούνται από τον μηχανισμό της «γεφύρωσης» κατά την φάση της επούλωσης. Διεπίστωσαν ότι τα κύτταρα συγκεντρώνονται και ασκούν διαρθρωτικές και μηχανικές δυνάμεις στον υποκείμενο ιστό πιέζοντάς τον από κοινού, με αποτέλεσμα οι συσπάσεις να επισπεύδουν το κλείσιμο της πληγής.
Η κατανόηση αυτού του άγνωστου, μέχρι σήμερα, μηχανισμού ταχείας επούλωσης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων φαρμάκων, δηλώνουν οι επιστήμονες. Η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας αναφέρονται στο Νature Physics, διεξήχθη με την συνεργασία ερευνητών από το Ινστιτούτο Βιοενέργειας της Καταλονίας, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας, το Πολυτεχνείο της Καταλονίας και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία όπως επίσης και με την συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Diderot στο Παρίσι και το University of Waterloo στον Καναδά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καταπολεμούν τον καρκίνο με κύτταρα από βακτήρια
Πως τα βλαστοκύτταρα νικούν τον καρκίνο; – απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας