Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η εξάπλωση μιας σοβαρής μορφής της λοίμωξης mpox ή monkeypox (της νόσου που ήταν γνωστή παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων»), η οποία έχει σκοτώσει φέτος σχεδόν 600 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με αξιωματούχο του Οργανισμού.
Η χώρα έχει αναφέρει περισσότερα από 13.000 κρούσματα το 2023, υπερδιπλάσια από ό,τι κατά την τελευταία κορύφωση, το 2020, με τη νόσο να εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε επαρχία.
Την Πέμπτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξέδωσαν προειδοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο από την επιδημία mpox κλάδου I.
«Η παραλλαγή του ιού είναι γνωστό ότι είναι πιο λοιμογόνος. Εάν προσαρμόζεται καλύτερα στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυτό αποτελεί κίνδυνο», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικά από την Κινσάσα η Rosamund Lewis, επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων.
Η mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται με τη στενή επαφή, προκαλώντας συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά μπορεί να είναι και θανατηφόρες.
Πέρυσι, άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως μια λιγότερο σοβαρή μορφή -ο κλάδος II-, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών και ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.
Τα νέα στοιχεία, ότι ο κλάδος I της νόσου μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, είναι ανησυχητικά, ανέφερε η Lewis.
Η λοίμωξη Mpox μπορεί επίσης να μεταδοθεί στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα ή μέσα στην οικογένεια, από τον έναν στον άλλο, είπε.
Τα παιδιά και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η ασθένεια οδηγεί στο θάνατο έως και το 10% των κρουσμάτων στην περίπτωση του κλάδου I.
«Έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το ποιος πεθαίνει από mpox [στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό] πέραν της ηλικίας», ανέφερε η Lewis, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ECDC: Ανησυχητική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων στην Ευρώπη
Alert από τον ΠΟΥ για φάρμακα με αιθυλενογλυκόλη και στην ανατολική Μεσόγειο