Iatropedia

Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη αυξάνει τις διακομιδές παιδιών στα νοσοκομεία

examination table hospital child

Ποια είναι τα συχνότερα νοσήματα της ζέστης στους ανηλίκους. Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ακραία ζέστη που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, οδηγεί ολοένα περισσότερα παιδιά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εκδηλώνουν νοσήματα της ζέστης, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία. Άλλα αντιμετωπίζουν επιπλοκές, όπως η ραβδομυόλυση.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση όλων των διακομιδών που προκάλεσε η ζέστη την περίοδο 2012-2023 σε δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Συνολικά επρόκειτο για 542 περιστατικά. Η αναλογία επί των συνολικών διακομιδών στα ΤΕΠ ήταν:

Η διαφορά υποδηλώνει ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 170% σε μία δεκαετία, λένε οι ερευνητές. Τα ευρήματά τους θα παρουσιασθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας (AAP 2024). Το συνέδριο αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Από τι πάσχουν

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 418 (ή ποσοστό σχεδόν 77%) από τα παιδιά που επλήγησαν από τη ζέστη, είχαν θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Από τους ασθενείς αυτούς, οι περισσότεροι (το 96%) δεν χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά (τα 131 ή ποσοστό σχεδόν 24%) είχαν ραβδομυόλυση. Πρόκειται για βλάβη του μυϊκού ιστού, που προκαλείται συχνά από την θερμική καταπόνηση. Μπορεί επίσης να την επιφέρει η παρατεταμένη άσκηση. Από τους μικρούς ασθενείς με ραβδομυόλυση, η πλειονότητα (το 63%) χρειάσθηκαν εισαγωγή.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα καλοκαίρια με τις υψηλότερες θερμοκρασίες ήταν πιο αυξημένες οι διακομιδές των παιδιών στα νοσοκομεία. Επιπλέον, τα μικρότερα παιδιά ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα από την ακραία ζέστη.

«Ως παιδίατροι βλέπουμε από πρώτο χέρι τι επιπτώσεις έχει η ακραία ζέστη στην υγεία των παιδιών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Taylor Merritt, από το Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας. «Η σημαντική αύξηση των νοσημάτων της ζέστης την τελευταία δεκαετία καταδεικνύει ένα εντεινόμενο πρόβλημα δημοσίας υγείας που απαιτεί περαιτέρω προσοχή και δράσεις».

Φωτογραφία: iStock