«Κλινικά νεκρός» άνδρας ξύπνησε λίγο πριν αρχίσει η αφαίρεση των οργάνων του

  • Ρούλα Τσουλέα
άνδρας
Το περιστατικό συνέβη στο Κεντάκι. Το ερευνούν οι τοπικές και οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ.

Ένας άνδρας που είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, συνήλθε την ώρα που οι χειρουργοί ετοιμάζονταν να αφαιρέσουν τα όργανά του , καταγγέλλει η οικογένειά του.

Το θέμα αποκάλυψαν ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός (NPR) του Κεντάκι και το τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο WKYT. Όπως ανέφεραν, η περίπτωση του ασθενούς, που ονομάζεται Anthony Thomas Hoover, διερευνάται από τις τοπικές και τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Όπως κατήγγειλε η αδελφή του, Donna Rhorer, το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2021. Ο 36χρονος άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ρίτσμοντ λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Οι γιατροί ενημέρωσαν την ίδια και τους συγγενείς της ότι δεν είχε αντανακλαστικά ούτε εγκεφαλική δραστηριότητα. Έτσι εκείνοι αποφάσισαν τελικά να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα που τον κρατούσαν στη ζωή.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το προσωπικό ενημέρωσε επίσης την οικογένεια ότι πριν πεθάνει, ο νεαρός άνδρας είχε δώσει την άδειά του ώστε να ληφθούν τα όργανά του για δωρεά. Οι συγγενείς συναίνεσαν και οι γιατροί εξέτασαν ποια όργανά του μπορούσαν να μεταμοσχευθούν. Μάλιστα το νοσοκομείο έκανε και μια μικρή τελετή για να τον τιμήσει.

Αρνήθηκε το προσωπικό

Η κυρία Rhorer υποστηρίζει ότι καθώς ο άνδρας μεταφερόταν στο χειρουργείο, είδε τα μάτια του να ανοίγουν. Το προσωπικό τη διαβεβαίωσε όμως ότι αυτό ήταν ένα αντανακλαστικό και εκείνη δέχτηκε την εξήγησή τους.

Περίπου μία ώρα αργότερα, όμως, ένας γιατρός βγήκε από το χειρουργείο και τους ενημέρωσε ότι ο 36χρονος «δεν ήταν έτοιμος». Στην πραγματικότητα, «είχε ξυπνήσει», λέει η κυρία Rhorer.

Όπως έμαθε εκ των υστέρων, οι γιατροί και το προσωπικό που παρέλαβαν τον αδελφό της στο χειρουργείο, αντιλήφθηκαν ότι δεν φαινόταν να είναι νεκρός. Μάλιστα παρατήρησαν ότι κυλούσαν δάκρυα από τα μάτια του.

Έτσι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να προχωρήσουν στην αφαίρεση των οργάνων του. Αργότερα παραιτήθηκαν δύο συντηρήτριες μοσχευμάτων, οι οποίες κατήγγειλαν το περιστατικό στις Αρχές. Αρκετοί άλλοι παρευρισκόμενοι χρειάσθηκαν ψυχολογική υποστήριξη.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, ο 36χρονος είχε ενδείξεις ζωής και νωρίτερα, πριν μπει στο χειρουργείο, αλλά το γεγονός είχε αποκρυβεί.

Η κυρία Rhorer αναφέρει ότι μετά το συμβάν, ο αδελφός της πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Οι γιατροί της είπαν ότι ήταν πιθανό να μην είχε πολλή ζωή ακόμα. Ωστόσο εκείνη τον πήρε σπίτι της και έκτοτε τον φροντίζει.

Ο νεαρός άνδρας δυσκολεύεται να περπατήσει, να θυμηθεί και να μιλήσει. Όταν όμως η αδελφή του τον ρωτάει για το συμβάν στο νοσοκομείο, εκείνος απαντά: «Γιατί εμένα;»

Φωτογραφία: iStock