Με την εφαρμογή του κανονισμού αυτού, θα υπάρξει ένα νέο, εξελιγμένο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και την έγκριση των καινοτόμων φαρμάκων.
Και όπως υποσχέθηκε ο κ. Ξανθός, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη θεραπεία σοβαρών νοσημάτων και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και στην αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και του ΕΣΥ, στη στήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων των νοσοκομείων και των Πανεπιστημίων και στην οικονομική ενίσχυση τόσο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) όσο και του υγειονομικού προσωπικού που συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία του ΕΟΦ έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των στελεχών του τμήματος κλινικών μελετών του Οργανισμού και της 1η ΥΠΕ με αντικείμενο την επεξεργασία αλλαγών δομικού χαρακτήρα.
Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του ΥΥΑΚ εκτιμά ότι θα αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία που παρεμποδίζει την γρήγορη έγκριση των κλινικών μελετών στη χώρα μας και μας καθιστά διόλου…θελκτικούς σε αυτές.
Μέσω ΕΟΦ θα προωθηθεί η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Κλινικών Μελετών και Ερευνητών καθώς και ενός Μητρώου Κλινικών Μελετών για κάθε νοσοκομείο, και η ενημέρωση των ασθενών και της κοινωνίας διασφαλίζοντας τη συναίνεση των πολιτών, τη διαφάνεια, την πιστοποίηση, την αξιολόγηση και τον κοινωνικό έλεγχο των κλινικών μελετών.