Κώδωνα κινδύνου για βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα κρούουν οι επιστήμονες

  • Iatropedia newsroom
σοκολάτα, κακάο
Τα λεγόμενα «βαρέα» μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την υγεία εάν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες

Σε όλα τα εδάφη ανά τον κόσμο όπου υπάρχουν κακαόδεντρα υπάρχουν και τοξικά βαρέα μέταλλα. Και τα μέταλλα αυτά περνούν και στη σοκολάτα, προειδοποιεί νέα έκθεση.

«Όλοι λατρεύουμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να την απολαμβάνουμε με μέτρο, όπως και άλλες τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, για παράδειγμα μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος ή το καστανό ρύζι που δεν έχει πλυθεί», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Leigh Frame.

Τα λεγόμενα «βαρέα» μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την υγεία εάν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 72 προϊόντα με βάση το κακάο, μεταξύ των οποίων και η μαύρη σοκολάτα, για παρουσία βαρέων μετάλλων. Τα προϊόντα περνούσαν από έλεγχο κάθε δεύτερο χρόνο για οκτώ χρόνια.

Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν τα εξής:

  • Το 43% των προϊόντων ξεπερνούσε το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης για τον μόλυβδο.
  • Το 35% υπερέβαινε το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για το κάδμιο.
  • Κανένα από τα προϊόντα δεν υπερέβαινε το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για το αρσενικό.
  • Τα δε βιολογικά προϊόντα είχαν στην πραγματικότητα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου και καδμίου σε σύγκριση με τα μη βιολογικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λίγη σοκολάτα την ημέρα πιθανότατα δεν κάνει κακό.

Αλλά η κατανάλωση πολλαπλών μερίδων την ημέρα ή ο συνδυασμός σοκολάτας με άλλα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την υγεία.

Τα τρόφιμα που εισάγονται από χώρες όπου δεν εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες σε ό,τι αφορά ρύπους του εδάφους όπως τα βαρέα μέταλλα -όπως η Κίνα, η Νιγηρία, η Ινδία και η Αίγυπτος- μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς της μελέτες σημείωσαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, αλλά και τη μείωση της φλεγμονής. Πρόσθεσαν, όμως, ότι οι πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων στη μαύρη σοκολάτα δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου στο Frontiers in Medicine.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Αντιβιοτικά: 133.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη λόγω της μικροβιακής αντοχής

Ηπατίτιδα C: Πώς μολύνονται τα παιδιά και τι κινδύνους διατρέχουν