Iatropedia

Κοινό βακτήριο του στόματος σκοτώνει τον καρκίνο

Rear View Of A Male Doctor Taking A Bodily Fluid Sample For DNA Test

Τα άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου φέρεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα παρουσία του fusobacterium

Ένας κοινός τύπος βακτηρίων του στόματος μπορεί να κάνει ορισμένους καρκίνους να «λιώσουν», όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

Ερευνητές από τα νοσοκομεία Guy’s and St Thomas’ και το King’s College του Λονδίνου είπαν ότι εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι το fusobacterium -ένας τύπος βακτηρίων που βρίσκεται συνήθως στο στόμα- φαίνεται να έχει την ικανότητα να σκοτώνει ορισμένους καρκίνους.

Τα άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου που έχουν αυτό το βακτήριο διαπιστώθηκε ότι έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα τους ακριβείς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από τη σύνδεση μετά τα αρχικά ευρήματα.

Ο Δρ Miguel Reis Ferreira, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος για τους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου στο Guy’s and St Thomas’, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Στην ουσία, διαπιστώσαμε ότι όταν βρίσκει κανείς τα βακτήρια αυτά σε καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Το δεύτερο που διαπιστώσαμε είναι ότι σε κυτταροκαλλιέργειες αυτό το βακτήριο είναι ικανό να σκοτώσει τον καρκίνο».

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι αυτό το μικρό βακτήριο προκαλεί καλύτερο αποτέλεσμα με κάτι που κάνει μέσα στον καρκίνο. Οπότε, ψάχνουμε να βρούμε τον μηχανισμό αυτό», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια διαδραματίζουν πιο περίπλοκο ρόλο από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα σε σχέση με τον καρκίνο – ότι ουσιαστικά λιώνουν τα καρκινικά κύτταρα του κεφαλιού και του λαιμού. Ωστόσο, το εύρημα αυτό θα πρέπει να εξισορροπηθεί από τον ρόλο που είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν στην επιδείνωση καρκίνων όπως του εντέρου».

Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει το fusobacterium με την εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου. Ωστόσο, στις τελευταίες αυτές εργαστηριακές μελέτες, οι ερευνητές έβαλαν ποσότητες από τα βακτήρια σε τρυβλία Petri και τα άφησαν για μερικές μέρες. Όταν επέστρεψαν για να δουν ποια ήταν η επίδραση των βακτηρίων στον καρκίνο, διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι, μετά τη μόλυνση με fusobacterium, τα καρκινικά κύτταρα κεφαλής και τραχήλου μειώθηκαν κατά 70%-99%.

Η ανάλυση των δεδομένων των ασθενών έδειξε ότι όσοι είχαν fusobacterium είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν. Η ανιχνευσιμότητα του Fusobacterium σε καρκίνους κεφαλής και τραχήλου συσχετίστηκε με 65% μείωση του κινδύνου θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς των οποίων οι καρκίνοι δεν περιείχαν τα συγκεκριμένα βακτήρια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εύρημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας για ασθενείς με καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, όπως καρκίνο του στόματος, του λαιμού, των φωνητικών χορδών, της μύτης και των ιγμορείων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλτσχάιμερ: Αιματολογική εξέταση εντοπίζει τη νόσο με ακρίβεια 91%

Παρβοϊός: Πότε η απλή λοίμωξη οδηγεί σε μυοκαρδίτιδα – Συμπτώματα και διάγνωση

Μεσογειακή διατροφή: Βελτιώνει εντυπωσιακά τους δείκτες υγείας των παιδιών μέσα σε 2 μήνες