Κοκκύτης: 28% πάνω τα κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με πέρυσι

  • Iatropedia newsroom
βρέφος, εμβολιασμός
Περισσότερα από 32.000 κρούσματα είχαν ήδη δηλωθεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, τη στιγμή που το 2023 δηλώθηκαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στο τελευταίο δελτίο του για τις επιδημίες και τα συμβάντα ανά τον κόσμο, ο κοκκύτης είναι ενδημική νόσος τόσο για την ΕΕ/ΕΟΧ όσο και παγκόσμια.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2024 είχαν δηλωθεί περισσότερα από 32.000 κρούσματα (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία), η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε βρέφη μικρότερα του ενός έτους (σε 17 χώρες) και σε έφηβους 10-19 ετών (σε 6 χώρες).

Κοκκύτης: Πού αποδίδεται η αύξηση των κρουσμάτων

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αποδίδεται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, εξασθενημένη ανοσία καθώς και σε αναμενόμενα επιδημικά κύματα κάθε τρία έως πέντε χρόνια ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Οδηγίες

Το βασικότερο μέτρο πρόληψης για τον κοκκύτη, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα της ζωής καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδικοί σταθμοί: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται, πόσο εφαρμόστηκαν οι συστάσεις το προηγούμενο έτος

Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη 34.000 καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

«Σκουλήκι των ρακούν»: Ανησυχία για παράσιτο που μολύνει τον εγκέφαλο στο Λος Άντζελες