Κοκκύτης: Τραγική η κλινική εικόνα των ασθενών – Δεν μπορούν να πάρουν ανάσα
Ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει ο κοκκύτης σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο του 2024 είχαν καταγραφεί 230 κρούσματα, ενώ ολόκληρο το 2023 ήταν μόλις εννέα (9)!
Η αιτία του φαινομένου είναι η μείωση των εμβολιασμών. «Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Δυστυχώς ο κοκκύτης δεν είναι αθώα νόσος. «Αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του», είπε η κυρία Παγώνη.
Μιλώντας το πρωί στο Mega επισήμανε ότι οι πιο ανησυχητικές επιπλοκές είναι η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά.
«Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν πριν τους δύο μήνες και μετά 7 ετών», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ακόμα πως «η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί το μωρό. Και τα περισσότερα μωρά αναγκάζονται και τα πάνε στα νοσοκομεία. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μωρά στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι».
Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο κοκκύτης δεν κάνει σύντομη πορεία. «Μπορεί να κρατήσει και 4 βδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Κολλάει εύκολα, για αυτό τα παιδιά όταν τα πάνε στο παιδιατρικό, τα απομονώνουν. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο», κατέληξε.
Φωτογραφία: iStock