Ένας ακόμη χειμώνας ταλαιπωρίας έχει καταλάβει την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει στασιμότητα και τάσεις υποχώρησης.
Ένα πλήθος ιών ταλαιπωρεί –κυρίως τον παιδικό πληθυσμό– με κυρίαρχους ιούς, αυτούς της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού RSV, ενώ υψηλή, στο 35% εμφανίζεται η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ελλάδα.
Η μεγάλη αύξηση στις ιώσεις του αναπνευστικού, οφείλεται στον «παρθένο» οργανισμό των μικρών παιδιών, που εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, δεν κατάφερε να αναπτύξει αντισώματα ακόμη και απέναντι στις απλές εποχικές ιώσεις.
Τα παιδιατρικά νοσοκομεία -δημόσια και ιδιωτικά- εμφανίζουν πληρότητα και ο αριθμός εισαγωγών λόγω σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός, κυρίως λόγω επιπλοκών από τη γρίπη.
Δεν λείπουν μάλιστα και τα κρούσματα μικροβιακών λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο, ή στεπτόκοκκο, που θέτουν τη ζωή των μικρών παιδιών σε κίνδυνο.
Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες κρούσματα οστρακιάς σε παιδιά, όμως προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο περιστατικό που να παραπέμπει στη διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α, που έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 19 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα κράτη της Ευρώπης.
Αυτό δήλωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγελου, ενώ παραδέχθηκε πώς όλη η Αθήνα και όλη η Ελλάδα “βράζει” από τις ιογενείς λοιμώξεις.
Δείτε επίσης: Β. Παπαευαγγέλου: Όλη η Ελλάδα “βράζει” από ιώσεις – Πρώτη φορά ράντζα στην Παιδιατρική του Αττικόν
Στο 35% η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ελλάδα
Το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας της ΠΦΥ, του ΕΟΔΥ, καταγράφει σημαντική αύξηση της γρίπης τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η οποία είναι πιο σοβαρή στα παιδιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση του ποσοστού θετικότητας ανέρχεται στο 35% ανάμεσα σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης. Κυρίαρχος είναι ο υπότυπος της γρίπης Η3Ν2.
Η αύξηση ισχύει σχεδόν εξίσου για τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), έναν αβλαβή κατά κανόνα εποχικό ιό της βρεφικής και πρώιμης παιδικής ηλικίας, απέναντι στον οποίο όμως φέτος τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα..
Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή και κυρίως στις ηλικίες 0 έως 14 ετών.
«Σε μία περίοδο φθινοπωρινή και αρχή χειμερινής μετά από τρία χρόνια δεν παρουσιάζεται έξαρση Covid-19. Είναι η πρώτη περίοδος που βλέπουμε ένα τέτοιο πρότυπο, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση Covid-19, αλλά των υπόλοιπων λοιμώξεων του αναπνευστικού», αναφέρει πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Φόβοι έξαρσης ιώσεων από τα γιορτινά τραπέζια
Το ποσοστό θετικότητας στη γρίπη η επιστήμονες αναμένουν να αυξηθεί τις επόμενες μέρες καθώς σε αυτό θα συμβάλλει, όπως εκτιμούν, η πτώση της θερμοκρασίας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οι ανοσοκατεσταλμένοι.
Σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, αλλά και με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας που συστήνονται και για τον SARS-CoV-2. Δηλαδή, η μάσκα, η αποφυγή συγχρωτισμού, η απομόνωση εάν υπάρχουν συμπτώματα και η αποφυγή της επαφής των συμπτωματικών με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εάν έχουμε συμπτώματα να κάνουμε πριν την συμμετοχή μας σε ένα γιορταστικό τραπέζι ή συγκέντρωση, το διπλό τεστ κορονοϊού και γρίπης που κυκλοφορεί στα φαρμακεία.